≫ 

Digitalizacija predstavlja šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama: Brnabić na sastanku sa predstavnicima IT giganta (FOTO)

Srpsko-američki startap Frejm je pre tri nedelje prodat Nutaniksu za 165 miliona dolara

  • 1

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa osnivačem kompanije Frejm Nikolom Božinovićem i suosnivačem i generalnim direktorom kompanije Nutaniks, Diražem Pandejem, koje su lideri u oblasti "klaud softvera".

Srpsko-američki startap Frejm je pre tri nedelje prodat Nutaniksu za 165 miliona dolara, a njegov osnivač Nikola Božinović, postao je potpredsednik kompanije.

Arapi preuzimaju PKB: Al Dahra kupila poljoprivredni kompleks za 105,5 miliona evra, koji vredi duplo više

Nutaniks je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. godine i jedna od poznatih lidera u oblasti klaud softvera (cloud computing), čija procenjena vrednost iznosi oko 10 milijardi dolara.

Startap Frame je osnovan 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu. Frame je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i određene softverske alate, prebacuju u klaud - virtuelno skladište podataka.

Predstavnici kompanije Nutaniks, na čelu sa generalnim direktorom Diražem Pandejem posetili su Beograd, kako bi se upoznali sa razvojnim timom startapa Frejm, a predsednicu Vlade izvestili o svojim planovima daljeg razvoja u Srbiji. Izrazili su zadovoljstvo kvalitetom kadrova u Srbiji, i istakli da ći njihov centar biti jedan od najvažnijih za razvoj njihovih prizvoda u budućnosti.

Foto: Vlada Srbije

Direktor Pandej rekao je “Cilj nam je da tim koji Frejm već ima, proširimo u evropski razvojni centar Nutaniksa u Srbiji. U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takođe, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutaniks“, dodao je Pandej.

Osnivač kompanije Frejm Nikola Božinović istakao je da “Srbiji postoji ogroman potencijal za razvoj IT industrije. Nama je cilj da pomerimo standarde oko toga šta znači raditi nešto na svetskom nivou iz Srbije”.

Brnabić je istakla da je Srbija otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim kompanijama u oblasti IT industrije i izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Nutaniksa izabrali našu zemlju za ulaganje i dalje širenje razvojnog centra.

Foto: Vlada Srbije

- Našoj IKT industriji su potrebni partneri kao što je "Nutaniks", najbrže rastuća softverska kompanija u istoriji, koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije i podstaći druge domaće IKT kompanije da razvijaju inovacije - istakla je Brnabić i dodala da je Frejm dobar primer za sve lokalne IT kompanije, koja je pokazala da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanije koja vredi više od 150 miliona dolara.

- Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i ona predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama - istakla je premijerka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana Brnabić, PM

    14. septembar 2018 | 18:56

    Do kraja svog mandata insistiraću na ono što je u mom ekspozeu: digitalizacija i obrazovanje kao ključni stubovi razvoja Srbije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA