≫ 

10 sporazuma i milionske investicije: Zbog čega je ova Vučićeva poseta Kini "istorijska" i važna za Srbiju?

- Kineska kompanija dovodi sa sobom mnoge partnere - rekao je ambasador Kine u Srbiji

  • 1

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, doputovao je jutros u Kinu, gde ga očekuju brojni sastanci, ali i potpisivanje čak deset sporazuma između dve države.

Vučić doputovao u Kinu: Crveni tepih i počasna garda za predsednika Srbije (FOTO)

Ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang kaže da će biti potpisani važni sporazumi, a smatra da je kompanija koja planira investiranje u Zrenjaninu, skoro milijardu američkih dolara, jedna od najvrednijih investicija.

- To je ogromna investicija. Tu je i kompanija "Ciđin" koja ima veliko interesovanje i ambiciju da radi sa srpskim prijateljima da oživljava "Bor", ta investicija iznosi 1,4 milijarde američkih dolara. Imamo slučaj "Ikarbusa", iako je ta investicija mala u poređenju s ove dve, ali hoće ovde novu fabriku električnih automobila ili autobusa. Meni je svaki ugovor važan - rekao je on.

Što se tiče proizvođača guma koji bi trebalo da gradi fabriku u Zrenjaninu, ambasador je naveo da je želja čelnika fabrike da se što pre krene sa radovima na terenu, a kao krajnji rok, imajući u vidu neke procedure i dozvole koje treba da se nabave i odobrenje od Vlade Srbije, je u februaru sledeće godine.

- Kineska kompanija dovodi sa sobom partnere. Ovog puta, mi ćemo takođe potpisati sporazum sa tim partnerom koji snabdeva sirovinama gume. U oktobru će doći još više partnera u Srbiju. Napravili smo veoma važan drugi korak, gde će masovno doći kineska investicija i investirati uglavnom u industriju, u proizvod - poručio je Li Mančang.

Ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang kaže da će biti potpisani važni sporazumi-Pritnskrin: RTS

Ne manje važna je i politička saradnja. Kako Kina gleda na pregovore koji se vode u Briselu?

Ambasador se dotakao i političke saradnje dve zemlje, a kada je reč o pregovorima u Briselu, kaže da se nadaju da će Beograd i Priština doći do rešenja.

- Mi bismo, kao prijateljska zemlja Srbije, bili veoma srećni kada bi između Beograda i Prištine došlo do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Mi podržavamo politiku Srbije koju vodi predsednik Vučić - izjavio je on za dnevnik RTS-a.

VIDEO: Vučić doputovao u Kinu

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Primećujem

    16. septembar 2018 | 12:31

    Ne mogu a da ne primetim da se sve fabrike sa ozbiljnijim tehnologijama otvaraju u Vojvodini a da su na jugu Srbije sem Cumbotela i Džonsona sve ostalo tzv. prljava tehnologija i sa malim brojem radnih mesta i mizernom platom. Kuršumlija i Vranje pak nemaju čak ni to, a Šiptari im već stoje pred vratima. To ne miriše na dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA