≫ 

Najbogatiji u Srbiji troše 1.407 evra više od najsiromašnijih: Svetska banka ukazala na veliki jaz u našoj zemlji

Cilj ovog izveštaja je da ukaže na sve veće podele između onih koji imaju dobrobit od novog sistema i onih koji se u njemu osećaju zapostavljeno

  • 9

Srbija mora da poboljša tržište rada, poreski sistem i socijalnu politiku kako bi sprečila sve veći rast nejednakosti, smatra Svetska banka.

Promene koje se trenutno dešavaju u Srbiji slične su onima koje su zahvatile Zapadnu Evropu i pokazuju da u zemlji dolazi do polarizacije na tržištu rada - poslovi koji nisu rutinski i koji sa sobom nose ozbiljne zadatke rastu, dok rutinski poslovi koji se umnogome oslanjaju na automatizaciju se smanjuju.

Službenika Svetske banke napali psi lutalice dok je džogirao u Skoplju: Iz straha je skočio i povredio nogu, a onda se oglasila i njegova firma

Ovaj izveštaj pokazuje da je mogućnost onih koji su rođeni 1980-ih godina da steknu visoko obrazovanje dva puta manja, nego za one koji su rođeni 1940-ih. Cilj ovog izveštaja je da ukaže na sve veće podele između onih koji imaju dobrobit od novog sistema i onih koji se u njemu osećaju zapostavljeno.

Rođeni 1980-ih imaju manje mogućnosti da svi dobiju isto obrazovanje, Foto-ilustracija: Flickr/Rafael, Wikimedia/Водник

Nejednakost je izražena unutar Srbije, po regionima.

- Prosečna razlika u potrošnji domaćinstva između najbogatijih i najsiromašnijih iznosi 1.407 evra.

Prostorni jaz ne postoji samo u potrošnji po domaćinstvu, već i u drugim oblastima, kao što su, na primer, PISA testovi. Rezultati ovog testiranja pokazuju da je 2015. godine razlika između ruralnog i urbanog stanovništva bila jednaka jednoj školskoj godini.

Siromaštvo u Srbiji je opalo, pokazuju podaci Svetske banke. Ekspanzija srednje klase je smanjena. Dok je udeo siromašnih u populaciji značajno opao od 2000 do 2015. godine, udeo srednje klase, odnosno onih koji žive sa 11 do 28 dolara dnevno, opao je sa 43 odsto, koliko je iznosio u 2008. godini, na 38 koliko je iznosilo 2013. godine.

VIDEO: Kad pare puknu u glavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    25. septembar 2018 | 22:46

    Treba da nam ukaže svetska banka, kao da smo mi glupi.

  • ljubica

    25. septembar 2018 | 23:36

    Necu docekati ulazak u eu i ovaj bedan zivot okoncacu zeljna svega a ja kao hiljadu nas u srbiji nemam ni za lecenja i ako sam radila 35i onda se islo u penziji sa toliko godina radnog staza

  • Realno

    26. septembar 2018 | 07:04

    Da li neko moze da mi objasni sta je to sto ovi trose EVRO. To nisam nikad video. Kako se to trosi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA