Od 1. januara 2020. godine paušalce očekuju značajne promene: Način na koji su do sada plaćali porez odlazi u istoriju

Svi oni koji planiraju da registruju svoju samostalnu radnju moći će ubacivanjem određenih elemenata u taj softver da dobiju iznose nekih svojih budućih troškova

  • 4

Realno je očekivati da će automatizacija paušalnog sistema oporezivanja biti od 1. januara 2020, zaključak je poslednjeg okruglog stola, koji su se održavali tokom septembra u okviru "Meseca paušalaca", gde su kroz dijalog do zajedničkog rešenja dolazili državni organi, nevladine organizacije i preduzetnici.

Do kraja nedelje, naime, očekuje se formiranje Radne grupe koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja, dok će se u mesecima nakon toga raditi na modelu reforme i aplikativnom softveru Poreske uprave.

NEPRIJATNA IZNENAĐENJA ZA PAUŠALCE: Nema više napamet plaćanja poreza

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je organizacija koja je inicirala rad na reformi paušalnog oporezivanja u saradnji sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša, a predstavnica NALED-a Jelena Bojović kaže da se za tu temu najviše zainteresovala IT zajednica.

Bojović je navela da su paušalci kao najveće probleme u sadašnjem sistemu identifikovali to što započinju delatnost i "žive u neizvesnosti" da li su u sistemu paušalnog oporezivanja ili ne, da im rešenja o porezima i doprinosima kasne mesecima i da zbog kašnjenja tih rešenja gube pravo na zdravstveno i penziono, ali i na dobijanje uverenja o plaćenom porezu.

- Kroz ove dijaloge saznali smo da rešenja ne predstavljaju samo problem za preduzetnike, već i za same poreske inspektore. Ne znam koliko poreskih inspektora radi na ovim rešenjima, ali znamo da godišnje treba obraditi 300.000 rešenja - ukazala je Bojović.

Takođe, dodala je, Poreska uprava ta rešenja utvrđuje na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj zaradi za prethnodnu godinu, a ti podaci, naglašava, stižu tek krajem februara.

Paušalci će znati koliki im je porez, Foto: Pixabay

- Tako da poreski inspektori fizički pre marta ne mogu da daju rešenje, što znači da već u startu kasne tri meseca, hteli ili ne hteli. Zato treba da pronađemo rešenje koje odgovara svima - konstatovala je Bojović.

Do kraja nedelje biće formirana Radna grupa koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja.

- Predlog članova Radne grupe je otišao u Ministarstvo finansija i za sada postoji načelna saglasnost da se ta grupa formira. Očekujemo da će biti formirana do kraja nedelje i da od oktobra krenemo da radimo na dizajniranju rešenja koji će podrazumevati izmenu uredbe o kriterijumima za paušalno oporezivanje, jer mislimo da je to ključni element za buduću reformu i automatizaciju sistema - rekla je Bojović.

Prema njenim procenama, promena pravnog okvira i automatizacija sistema paušalnog oporezivanja realna je od 1. januara 2020.

- Očekujem da ćemo tada rešenja dobijati na mobilnoj aplikaciji, kao i da ćemo putem mobilnog telefona moći da plaćamo poreske obaveze - optimistična je Bojović.

Predstavnik Poreske uprave Danijela Jakovljević izrazila je nadu da će izrada takvog aplikativnog softvera ukloniti probleme sa kojima se trenutno suočavaju paušalci, ali i poreski inspektori.

- Svi oni koji planiraju da registruju svoju samostalnu radnju moći će ubacivanjem određenih elemenata u taj softver da dobiju iznose nekih svojih budućih troškova. Oni će, na taj način, pre nego što počnu da obavljaju delatnost znati svoje troškove i moći će da odluče da li će registrovati delatnost ili ne - objasnila je Jakovljević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daska

    24. septembar 2019 | 01:36

    Bravo. Ugusite IT industriju novim poreskim promenama. Unistite jedinu stvar koja funkcionise u ovom oluku od zemlje. Svaka cast. Samo napred. Cist novac iz inostranstva upumpavamo u drzavni promet ali ne, nije dovoljno sto uzimate preko 60% na platu nego hocete i pausalce da oterate. Necu da vam dam. Palim i mnogi ce, a ovde ce ostati talog da se divi fontanama i novogodisnjoj rasveti. Ali vama je to i zelja, sta ce vam kulturan i obrazovan covek kada ste ispod njega. Ostace nepismeni i krezavi pa cete imati ko da vam se divi. Napred Srbijo, na dobrom si putu

  • Danex

    28. septembar 2018 | 15:30

    Ako. Treba. Ali me interesuje što se neko ne pozabavi pijacama na ozbiljniji način. Tamo se obrću milioni dnevno. Nema pdv-a. Mene u drahstoru kazni jer nisam istakao jediničnu cenu za pardon štapiće, iako je fakturna jedinica mere ksc a ne kgr, a komšija doveze 20 tona šargarepe iz Vojvodine, proda za noć na kvantašu i nikom ništa. Navodno plati procenat vrednosti robe. Ali pijačaru u džep. Treba svi da plaćamo porez. A ne samo oni koje je najlakše kontrolisati. I ne vidim razlog da svi imaju fiskalne kase. Pa i advokati.

  • Nadj Sandor

    9. oktobar 2019 | 16:40

    Trebalo bi se pozabaviti radom na crno. Pre svega zaposlenih u javnim upravama i javnim preduzećima pa onda najlon pijace zatim internet prodaja. A što kasne rešenja kriva je uprava. Brate radite a ne uzmete klince po ugovoru pa ih urnišete a vi šalala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA