Ako nađete nečija dokumenta i okačite ih na Fejsbuk da biste našli vlasnika, napravićete mu pakao od života

U kartičarskim kompanijama kažu da je takvo ponašanje potencijalno rizično i da se nikako ne savetuje

  • 0

San svakog sajber kriminalca je da dođe do naših podataka o platnim karticama, a sa razvojem društvenih mreža često se dešava da im ove infomacije, ne razmišljajući mnogo, sami serviramo na tanjiru.

Sve se češće dešava da stvari iz izgubljenog novčanika pošteni nalazači iz najbolje namere fotografišu i kače na društvene mreže, u nadi da će tako brže doći do njihovih vlasnika.

Ove stvari odmah izbacite iz novčanika: Ako ih držite tu, gubite mnogo!

Tako se na Fejsbuku svako malo može videti fotografija neke lične karte ili kreditne kartice, a da oni koji su je okačili nisu ni svesni mogućih zloupotreba podataka koji se na njoj nalaze.

U kompaniji Masterkard kažu da je takvo ponašanje potencijalno rizično i da se nikako ne savetuje.

- Privatnost podataka, bilo da su u pitanju lični ili platni podaci, kao što su ime korisnika kartice, broj kartice i datum isteka, moraju biti prioritet za svakog pojedinca kojima se uvek savetuje da svoje podatke tretiraju kao privatne i da ih ne dele ni sa kim, čak ni slučajno, putem imejla, SMS poruka ili društvenih mreža - kažu u ovoj kompaniji.

Oni objašnjavaju da nije lako zloupotrebiti podatke ukoliko su oni vezani za čip karticu.

- Čip kartice zahtevaju autorizaciju plaćanja PIN kodom u fizičkom, odnosno CVC2 kodom, što znači da transakcija ne može da se obavi bez unošenja koda, što minimizira šanse za zloupotrebu. Ovi kodovi treba da se tretiraju kao privatni podaci i da se ne otkrivaju drugima - drugim rečima, korisnik ne treba da ih kaže kasiru, ne treba da ih zapisuje na parčetu papira koji nosi u novčaniku, ili da ih šalje drugim ljudima preko sredstava elektronske komunikacije - kažu u Masterkardu.

Neki sajtovi ne traže CVC kod, Printskrin/Facebook

Ipak, ima sajtova na kojima unošenje CVC2 koda nije obavezno, pa je lopovu dovoljan broj kartice da bi je ispraznio.

Na kraju, u slučaju gubitka kartice, korisnik je u obavezi da to odmah prijavi banci koja je karticu izdala od kog trenutka korisnika štiti Politika nulte odgovornosti, odnosno, nije odgovoran ni za jednu neautorizovanu transakciju.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA