Malinari ponovo u glas: Ovo je najgora godina, ali od sledeće okrenućemo novi list

O daljim koracima proizvođači će razgovorati u nedelju

  • 5

Sumirajući rezultate ovogodišnje sezone, proizvođači kažu da nije bilo teže, zbog niske cene, lošeg prinosa i neispunjenih obećanja sa pregovora posle kojih su, početkom juna, prekinuli blokadu magistralnog puta u Prijepolju.

Zbog niske otkupne cene jesenje sorte malina, početne 80 dinara, a sada od 40 do 60, Milijan Lazić nije ulazio u malinjak čiji je prinos proteklih godina bio 8 do 10 tona, a kako kaže loše je letos prošao i sa vilametom zasađenim na hektar imanja.

- Cena je bila takva kakva je, u proseku kad se sabere, prva klasa jeste na mojoj hladnjači isplaćena 128 dinara, ali zato je ono resto po blokovima uzimano 80, 90, 100, 110, tako da kad se sve sabere i pomnoži i podeli ispada negde oko 100 dinara prosečna cena maline ove godine - izjavio je Milijan Lazić iz Gostinice gostujući na RTS-u.

A očekivali su, posle pregovora, da će akontna cene od 125 dinara rasti do 160 dinara zbog čega su i prekinuli blokadu puta u junu u Prijepolju.

- Od '95. godine, od kada ja gajim maline ovo je najgora godina, na kraju krajeva do kraja nisam ni brao, od obećanja nije bilo ništa, ... bilo je obećanje ludom radovanje i završilo se tako je se zavrišilo, ja sam dobio 100 i nekoliko dinara - naveo je za RTS Vučko Vučićević iz sela Karan.

Letos su malinari protestovali; Foto: Tanjug / Edib Tahirović

Zbog neispunjenih obećanja, pribojsko, prijepoljsko i užičko udruženje poljprivrednih proizvođača, koji su i organizovali proteste letos pre berbe, uputili su dopise nadležnim ministarstvima da regulišu tržište maline, podsećajući ih da su svesni da tržište diktira cenu, ali i da je nejasno da ta cena na svetskom tržištu varira od 5 do 7 odsto, kako kažu, a kod nas mnogo više.

- Država je ta koja u ovoj situaciji mora da nađe ko pravi ovu zbrku i što se tiče i izvoza i cene i proizvođačke cene i izvozne cene, pa od koga da tražimo pomoć - rekla je Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Užicu za RTS.

Dodaju i da ima otkupljivača koji još uvek nisu isplatili proizvođače, mada ima i otkupljivača koji već sklapaju ugovore sa prvi put unetom cenom za narednu sezonu.

- Novine od sledeće sezone u našim ugovorima su pre svega principi dobre proizvođačke prakse kojih treba da se pridržavaju proizvođači, takođe, ono što moram da nagovestim je minimalna cena za prvu klasu maline 120 dinara - navela je u obraćanju za RTS Sandra Tomonjić, iz kompanije koja se bavi otkupom.

- Potpišite ugovore sa svojim prerađivačima i onda tražite zahteve koje hoćete da budu ispunjeni u tom ugovoru - savetovao je Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Sa odgovorom države ili bez njega, o daljim koracima proizvođači će razgovorati u nedelju.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ako ćemo pošteno...

    5. oktobar 2018 | 18:11

    Znam ja šta je seljačka muka ali izgleda da oni misle da je samo njima teško. Kad je slaba cena protestvuju, blokiraju puteve, rasipaju robu po putu, a kad je kao ove godine paprika papreno skupa oni kažu ako vam je skupo vi sadite sami. E pa gospodo nećemo tako. Ne nalazimo ni mi pare na grani.

  • Ariljac

    5. oktobar 2018 | 17:59

    Stanic izvozi malinu po 1.9e nema racuna

  • romanov

    6. oktobar 2018 | 11:24

    glavniproblem ovih,,starih,,malinara su povecana proizvodnja malina u vojvodini i bosni,,i to je zakon trzista,,jedini nacin borbe je da predju na sorte kao polana koje se mogu brati msinski,,jer njihov glavni trosak su beraci,,kojih zadnjih godina i nema ,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA