Produžen rok za prodaju besplatnih akcija: Trenutno imate 4.700 dinara, evo kako da dođete do još para

Građani trenutno mogu prodavati samo akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla", dok se akcijama Akcionarskog fonda i "Telekoma Srbija" za sada ne trguje

  • 1
posta, novac, dinari pare, besplatne akcije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić, A. Nalbantjan

Svako od nas je pre osam godina dobio 1.700 dinara iz fonda u koji se slivao novac od privatizacija, a na isti račun u međuvremenu je uplaćivana i zarada od dividendi, od kojih se do sada, za one koji nisu ništa podizali, nakupilo oko 3.000 dinara. Ukoliko ste podigli ovaj novac i želite da prodate i same akcije, to ne možete da učinite sami, već vam je za ovaj posao neophodan broker.

Pre pune decenije četiri miliona građana dobilo je pet akcija NIS-a, jednu Aerodroma "Nikola Tesla", sedam Akcionarskog fonda i 31 akciju "Telekoma Srbija".

Građani trenutno mogu prodavati samo akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla", dok se akcijama Akcionarskog fonda i "Telekoma Srbija" za sada ne trguje.

U najbližoj pošti vas čeka 9.545 dinara: Da biste ih podigli treba vam samo lična karta i 5 minuta vremena!

Oni koji reše da ih prodaju mogu to da učine do 31. decembra 2020. godine, a kada bi danas izdali nalog za prodaju mogli bi da dobiju 5.100 dinara, jer je poslednja vrednost akcije NIS-a 685 dinara, a Aerodroma 1.675 dinara.

Oni koji žele da prodaju besplatne akcije to ne mogu da urade bez angažovanja brokera. Prvi korak je otvaranje računa u banci, a zati ispostavljanje naloga brokeru za prodaju akcija. A da bi se dao nalog potrebno je imati važeću ličnu kartu i navesti koja se minimalna cena očekuje.

Dividende od besplatnih akcija, Printskrin: posted.co.rs

- Za tačnost podataka na nalogu odgovara klijent i o svakoj promeni mora da pismeno obavesti brokera u roku od 10 dana - stoji u tek objavljenoj Uredbi koja uređuje prodaju besplatnih akcija.

Izabrani broker obavezuje se da izvrši proveru vlasništva besplatnih akcija u Centralnom registru hartija od vrednosti, on prodaje akcije na osnovu naloga klijenta i da svakog dana u 16 sati, na svim mestima za prijem naloga, mora da istakne poslednju cenu akcija.

Prijem naloga za prvu prodaju akcija se ne naplaćuje, a broker mora da usmeno upozori klijenta na moguće rizike koji mogu proisteći iz trgovine besplatnim akcijama.

Za prodaju akcija potrebno je angažovati brokera, Foto: pixabay.com

- Broker ne odgovara za štetu prouzrokovanu višom silom, radnjama trećih lica, kao ni za štetu prouzokovanu padom informacionih sistema koji se koriste u procesu trgovanja bespltnim akcijama - stoji u Uredbi.

Oni koji ne žele da prodaju akcije, mogu i dalje da ih čuvaju i da svake godine dobijaju ostvarenu dividendu.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    13. oktobar 2018 | 23:32

    Ja cu da prodam moje,al po mojoj ceni od 5000 din. po akciji.kome odgovara neka se javi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA