Benzin na pumpama više nikada neće biti isto obeležen: Velika promena stupila je na snagu

Država će još sigurnije naplaćivati akcize, a vozači će znati šta kupuju

  • 6

Na pumpama u Srbiji danas bi trebalo da počne primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata. Etikete za benzin okrugle, za dizel kvadratne, a TNG u obliku romba.

Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle "bregzita".

Slikao je račune od goriva sa NIS-ove pumpe i shvatio da je za pet dana dizel dva puta poskupeo

- Od ove direktive se očekuje da će država, pre svega, još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom - kaže, za Večernje novosti Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakama B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel.

Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    15. oktobar 2018 | 13:43

    Velika i bitna promena,hahaah,nastavlja se sludjivanje naroda a akcize najvece u evropi,to niko ne pominje,bruka bre i sramota,sve narod placa i to debelo!!!!!!

  • Ivan

    15. oktobar 2018 | 13:42

    Ma super! Zaokružite gorivo na 200 dinara!

  • Miki

    15. oktobar 2018 | 13:38

    Sta ga obelezavaju, neka smanje cenu bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA