Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone: Mali obišao jednu u Smederevu (FOTO)

- Ovde u ovoj slobodnoj zoni broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao je 20 puta, ukupan obim proizvodnje porastao je 30 puta, a ukupan izvoz porastao 39 puta - naveo je Mali

  • 22

Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas Slobodnu zonu Smederevo, i tom prilikom istakao značaj slobodnih zona za privlačenje novih investitora i za privredni rast, te poručio da će se zajedno sa Vladom RS i predsednikom Aleksandrom Vučićem i dalje boriti za svaku novu fabriku i investiciju.

Rast penzija od oktobra! Ministar finansija najavljuje povećanje i za sledeću godinu

- Ovde u ovoj slobodnoj zoni broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao je 20 puta, ukupan obim proizvodnje porastao je 30 puta, a ukupan izvoz porastao 39 puta. To su ogromne cifre. Zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu i za svaku fabriku - rekao je ministar prilikom obilaska Slobodne zone Smederevo i tom prilikom najavio obilazak svih 14 slobodnih zona u Srbiji.

- Još jedan značajan podatak je da su 2012. godine sve slobodne zone pravile 2,5 milijarde evra prihoda. Sada je to dostiglo 5 milijardi, tačnije 4,9 milijardi evra. Imali smo tada 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas imate 80 proizvodnih kompanija. Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone, bitna nam je svaka nova fabirika koja dolazi u našu zemlju a za Smederevo i za celu Srbiju svakako dolaze bolji dani -istakao je ministar.

Imali smo tada 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas imate 80 proizvodnih kompanija Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, Slobodna zona Smederevo slika je i prilika i pravo ogledalo privrede Srbije, odnosno kako ona danas izgleda u odnosu na 2012. godinu.

- Ništa od ovoga što sada vidite nije bilo ovde. Tu je bila samo poljana, a 2013. godine gradonačelnica Smedereva i ja smo bili deo tima koji se izborio za prvu investiciju koja je došla ovde, finsku kompaniju PKC. Danas ovde ima osam proizvodnjih kompanija, koje zapošljavaju 2300 ljudi, a ostale se bave skladištenjem robe - rekao je ministar.

On je podsetio da je 2012. godine bila znatno drugačija situacija u Srbiji – postojala je rekordna nezaposlenost u našoj zemlji, imali smo visoki budžetski deficit i javni dug.

Pre 2012. godine sve je bilo drugačije Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Pogledajte sada, javni dug nam pada, smanjili smo nezapslenost koja je sa 26 odsto pala ispod 12 odsto. Imamo suficit u nasem budžetu treću godinu za redom i borimo se za svakog novog investitora, za svaku novu fabriku -rekao je ministar.

Ministar je nakon obilaska Slobodne zone Smederevo održao sastanak sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović, direktorom Uprave za slobodne zone Milanom Ristićem, direktorkom Slobodne zone Smederevo Milicom Mijatović i drugim predstavnicima Gradske uprave Smederevo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar Mali istakao je da se razgovaralo i o mnogim drugim projektima, koji bi trebalo da značajno unaprede kvalitet života stanovnika ovog grada.

- Pričali smo o rekonstukciji i sređivanju gimnazije i osnovne škole i opšte bolnice. Gradimo kompleks za vodene sportove, pričali smo o lokalnoj infrastrukturi, kanalizaciji i vodovodu, sve ono što je potrebno da se kvalitet života u Smederevu poboljša. Predsednik Aleksandar Vučić se borio i izborio da Železara radi, da pronađemo investitora koji će obezbediti da ostane da radi 5000 zaposlenih u toj fabrici - rekao je ministar i podsetio na druge značajne poteze za privredu Srbije kao što je pronalazak partnera za RTB Bor i izgradnja nove fabrike i Zrenjaninu naredne godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Srbija krupnim koracima ide napred, svi ekonomski pokazatelji su dobri, svakom od ovih investitora treba pružiti odgovarajuću pažnju i ljudima obezbediti posao - naveo je on i dodao da mladi treba da ostanu u zemlji a ne da odlaze u inostranstvo.

Gradonačelnica Jasna Avramović zahvalila se ministru finansija na poseti i podsetila na to koliko je za Smederevo bila značajna odluka Vlade da se gradu dodeli zemljište od 39 hektara bez plaćanja bilo kakve nadoknade.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Dovođenje investitora za Železaru je nešto što se epohalno dogodilo gradu. Od 2013. godine do sada 20.000 ljudi je našlo posao u Smederevu, a na evidenciji Nacionalne službe za nezaposlene ima jos 5200 nezaposlenih. Sa ministrom sam pričala o daljem razvoju, mi moramo da idemo korak dalje, da što više investitora dodje u grad - rekla je gradonačelnica i podsetila da grad već godinu dana radi na pripremi dokumentacije za veliki industrijski park koji će biti veliko iznenađenje za Smederevce, a grad Smederevo industrijski postaviti daleko ispred mnogih gradova Srbije pa i Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    15. oktobar 2018 | 22:03

    Srbija je za kratko vreme uspela da se izbori za bolju poziciju u svetu.

  • sava

    15. oktobar 2018 | 21:49

    slobodne zone obezbeđuju siguran i veliki novac državi.

  • Baki

    15. oktobar 2018 | 21:49

    Drzava Srbija svakom investicijom ide napred, ekonomska slika Srbije je sve bolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA