≫ 

Vučić otvorio Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja Evrope: Srbija ima največi broj projekata, ponosni smo na rezultate (FOTO)

- Razgovaraćemo o jedinstvenoj listi infrastrukturnih projekata i o onome što nas prilično boli – problemima na granicama i kako ubrzati promet robe i putnika - izjavila je Zorana Mihajlović

  • 50

Beograd je danas domaćin samita Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a svečanom otvaranju prisustvuju predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Pored državnog vrha Srbije, samitu će prisustvovati i predstavnik kineskog Sekretarijata za saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope Li Jude, ministar transporta Kine Li Sjaopeng i zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung.

Najava formiranja vojske Kosova izaziva strah i pretnju, teška situacija i oko Interpola: Vučić najavio posebno angažovanje Dačića i Stefanovića

- Ono zbog čega jesmo ovde, jesu putevi i nova ulaganja - poručio je predsendik Vučić na početku obaraćanja i poručio prisutnima da je izuzetna čast što je Beograd domaćin ovako velikog samita.

Naglasio da je povezivanje regiona, a danas je od presudnog značaja za napredak povezivanje, ukazao da, kada se pogleda prostor bivše Jugoslavije, može da se vidi da BiH i Srbija nemaju nijedan autoput koji ih spaja, niti prugu, a slično je i sa Crnom Gorom, Rumunijom, nešto bolje sa Bugarskom i Makedonijom.

- Infrastrukturno nismo povezani, iako smo glavni trgovinski partneri - podvukao je on.

To su stvari koje, prema njegovim rečima, moramo da ispravljamo.

- Suština je u povezivanju, da menjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, rečnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savete naših kineskih prijatelja, i da damo pun doprinos projektu "Jedan pojas, jedan put" - rekao je on.

Foto: Tanjug/Printscreen

- Želimo da budemo bolji, da se spojimo u jednu celinu ostvarenih naroda - naglasio je on.

Izrazio je uverenje da će biti izgrađeni autoputevi prema Crnoj Gori, BiH, ali i Rumuniji, čime bi napravili značajne pomake u narednom periodu.

Zato sam zahvalan premijeru Li Kećijagnu i posebo predsendiku Ši Ðipingu sa kojim sam imao pet razgovoro do sada i kojem sam zahvalan na ličnom odnosu koji ima prema Srbiji i našem regionu. Zahvalan na infrastrukturknim projektima koje gradimo od Koridora 10, Koridora 11, kako železničkog, tako i putnog, te i izgradnje nove pruge Beograd-Budimpešta koja će postati čvorište razvoja železničkog saobraćaja u centralno istočne Evrope - objasnio je on.

Vučić je kazao da to ne bi bilo moguće bez posvećenog rada predsednika Šija, kojem je preneo pozdrave iskrenog prijateljstva u nadi da će do sredine iduće godine ponovo moći da ga dočeka u Beogradu.

FOTO TANJUG/ DIMITRIUE GOLL

Srbija sa Kinom, prema njegovim rečima, ima razvijene odnsoe u svim drugim oblastima.

Podsetio je na značaj Kine po srpsku privredu istakavši da je Kina, u trenutku kada je železara propadala kupila to preduzeće, a predsednik Ši posebnu pažnju je ukazao tom projektu.

Kada smo misli da treba da platimo 100 miliona evra da je uništimo, Kinezi su je preuzeli i sada zapošljavaju 5.000 radnika, daju veće plate nego mi. Kineska kompanija postala je strateški partner Srbije i u rudniku bakra na istoku Srbije. Broj kineskih investitora neprestano raste. Očekujemo ulaganje od milijardu dolara u Zrenjaninu. Učešće u programu „Jedan pojas, jedan put“ svima donosi koristi - podvukao je on.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila je da bi Srbija mogla da bude lider u Evropi u realizaciji infrastrkturnih projekata zahvaljujući mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

FOTO TANJUG/ DIMITRIUE GOLL

Ona je na otvaranju samita istakla da očekuje konstruktivne i dobre razgovore ne samo o aktuelnim već i novim projektima.

- Hvala, predsedniče Vučiću, što ste ovde, vaše prijateljstvo sa predsednikom Kine Si Ðinpingom je dodatni vetar u leđa da budemo konstruktivan partner u ovom delu Evrope i lider u Evorpi u infrastukturnim projektima - poručila je ona i naglasila da infrastrukturni projekti koji se u Srbiji realizuju u saradnji sa Kinom znače razvoj i budućnost naše zemlje.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, rekao je da Beograd nema često priliku da bude domaćin ovako velikih događaja i da je zadovoljstvo što će u ova tri dana moći da se razgovara sa inostranim kolegama o unapređenju odnosa, novim ulaganjima i razmeni iskustava.

Infrastrukturni projekti koji se u Srbiji realizuju u saradnji sa Kinom znače razvoj i budućnost naše zemlje-FOTO TANJUG/ DIMITRIUE GOLL

- Hvala vam svima, nadam se da ćete se lepo provesti u našoj prestonici i da čete nam ponovo doći - poručio je gradonačelnik.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, poželeo je na početku dobrodošlicu učesnicima, ali i svim ostalim prisutnima i istakao značaj ovog samita, kao i činjenice da je Beograd domaćin.

Kako je naglasio, Srbija će ovaj samit iskoristiti kako bi razmenila iskustva sa kineskim kolegama, ali i videla šta je to što može učiniti po pitanju novih ulaganja i dovođenja stranih investitora na ove prostore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    16. oktobar 2018 | 09:56

    Veliki dogadjaj i značajan momemnat za medjunarodnu politiku Srbije

  • Aleks

    16. oktobar 2018 | 09:59

    Ovo je jedna od najvaznijih poseta u godini.Ako pogledamo koliko novca ce ulaze u Srbiju direktno i indirektno,moramo reci da je ovo velika pobeda Srbije.

  • Jovana

    16. oktobar 2018 | 09:24

    Jako bitan samit i u pogledu dovodjenja jos stranih investicija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA