≫ 

Darko je imao odlično plaćen posao u Švajcarskoj, ali se vratio i ne kaje se: Pričaju da je lud, ali on se nikad ne bi preselio

San mnogih je odlazak u inostranstvo, ali zaboravljaju veliku cenu - koga ostavljaju za sobom i hoće li se uklopiti u tuđ mentalitet

  • 24

Darko D. (48) proveo je desetak godina radeći u velikim medijskim kompanijama u inostranstvu. Mogućnost kakvu je on dobio, plata, karijera,  uređenost u Švajcarskoj, ono je što danas više od petine građana Srbije želi, pokazalo je istraživanje "Zašto ljudi žele da odu iz Srbije" koje je "Srbija 21" sprovela na uzorku hiljadu punoletnih građana.

Kako to u stvarnosti izgleda, naročito sa srpskim temperamentom, ispričao nam je Darko.

Svake godine Srbiju napusti i do 60.000 visoko obrazovanih, a to nas košta milijardu evra

- Kada je čovek došao i ponudio mi posao u Švajcarskoj, već tad sam ovde imao dobar, siguran posao i odličnu platu za naše uslove. Trebalo mi je 20 sekundi da mu potpišem papir u restoranu gde smo sedeli. Nisam razmišljao. Zašto? Išao sam onom varijantom: ako ne probam kajaću se, ako probam možda ću se kajati.

Deo koji se tiče samog rada ga je oduševio.

- Posao i organizacija je fenomenalna. Tačno se zna šta i kad treba da uradiš - kaže on.

Međutim, vrlo brzo shvatio je da je okružen ljudima, a vrlo usamljenSigurno je da bi dolazak supruge i dvoje još male dece mnogo izmenio, ali potpuna selidba, jednostavno, nije mogla da se dogodi.

- Odrastao sam na jedan način, moja komunikacija je potpuno ono suprotna njihovoj. Svako će za novac da se smesti u ta četiri zida i kaže sebi: Tu sam zbog para, radim to zbog toga i to je to. Pogotovu što nisam imao priliku da se družim sa našima, a sa Švajcarcima, domaćima i tako dalje, to je teško, čak i na poslu. Toliko nema druženja i neke srdačnosti.

Na primer, koleginica je spremala studio za "lajv", vukla je sama stolice. Na moje pitanje da joj pomognem, ona se naljutila i odgovorila: "Ne, ne, ja ću to sama! Ti misliš da ja ne mogu da nosim?" Supruga je i dolazila tamo, nije imala baš neku preteranu želju da živi. Zato što je Švajcarska nekako sterilna. Jako je teško da se navikne neko ko nije rođen tamo. Ne mogu da zamislim svoju decu, veselu po prirodi da se tamo uklope - dodaje Darko i vrlo lako dolazimo do zaključka da smo vrlo kontrasne nacije i dve glavne prednosti i mane svake: Srbi - srdačni, Švajcarci - distancirani; Srbi - muke s poslom, Švajcarci - perfektno uređeno. Nije lako izvagati.

Nije lako "robotizovati" se. Komunikaciju van radnog vremena često potcenjujemo Foto: Profimedia

Sa televizijskim poslom prošao je kroz više zemalja, i kaže da iskustvo umnogome zavisi i od tog izbora.

- Sa Italijanima sam imao fantastičnu saradnju, delovalo je kao da sam u Srbiji. Pa ipak, u Švajcarskoj sam više zarađivao. Ne može da se meri. I sistemi su bili potpuno drugačiji i gazda je bio potpuno drugačiji i vodio računa o svojim ljudima. Imali smo sve pogodnosti. Ako smo na terenu ceo dan i snimali smo neku utakmicu, a radili smo i za evropske lige šampiona i šta ja znam i nismo nikad imali problem. Ako radite ceo dan, gazda vas odvede na ručak, svima da po 200 franaka.

Sada se vratio u Srbiju i zadovoljan je trenutnim poslom i okruženjem.

Izdržavaš zarad porodice, a daleko si od nje Foto: Pixabay/lukasbieri

- Mnogi iz familije i prijatelji su mi rekli da sam lud što sam se vratio. Ja ne mislim da je tako i ne kajem se. Ali, ne znači da neću da odem opet.

Mnogo je, kada sada pogleda, i naučio. Pošao je zbog rada u novinama, a slobodno vreme iskoristio je da nauči sve o radu na televiziji i to mu je i u Srbiji otvorilo nova vrata.

- Stručnjake iz Srbije uzimaju jer smo vredni, inteligentni, znamo da radimo. Sa mnom je otišao još jedan dečko. Sad u Cirihu radi u jednoj od najvećih televizijskih kuća. Šta taj dečko zna da radi to je strašno. Za svakog je drugačije i samo pojedinac može da odluči. Mogu da kažem da vredi otići i videti kako ovde sve suprotno funkicioniše - zaključuje Darko.

VIDEO: On ima najnesrećniji posao na svetu

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. oktobar 2018 | 17:19

    SVE VAM JE OK.U SVICI I PLATA 1 U MESECU U BANCI DO 12SATI I NA POSLU SE RADI 9SATI I TO JE OK.! NEMA DRUZENJA -RADITE SA NJIMA 15 GODINA U JEDNOJ FIRMI I NIKAD NISTE BILI KOD NJEGA NA KAFI JEDINO AKO STE SE SRELI U GRADU!! MADA SU SE I NASI PROMENULI MNOGO A PRE 40 GODINA KADA SAM JA OTISAO SVE JE BILO BOLJE IPAK !!!! ALI STVARNO AKO IMATE DECU ONDA SHVATITE DA SVOJU DECU NE POZNAJETE JER NISTE IMALI VREMENA ZA PORODICU !! TESKO JE TO UPOREDITI SA SRBIJOM !!

  • Ja

    17. oktobar 2018 | 17:51

    Ovaj je jedini ako nije izmisljen

  • Nikolas

    17. oktobar 2018 | 17:47

    JA GA RAZUMEM I TO JE PAMETNA ODLUKA ZA COVEKA KOJI IMA MALU DECU!! GOSPODIN CE USKORO 50 I ONDA JE POSLE TESKO NACI SUPER JOB !!! A STO JE NAJGORE POSTO SE PUNO RADI DECA ODRASTU A VI IH NEPOZNAJETE JER NISTE IMALI VREMENA ZA PORODICU!! JA SAM TAMO 39GODINA I STO SE TICE PARA TO JE OK.ALI SVE IMA SVOJU VISOKU CENU !! PARE IPAK NISU NAJVAZNIJA STVAR NA SVETU A TREBAJU TI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA