Ubrzanim rastom smanjujemo razliku prema evropskim zemljama: Vučić uputio poziv austrijskim kompanijama da dođu u Srbiju (VIDEO)

- Srbija je pristojno mesto za ulaganje i želim vam da se ovde osećate kao kod svoje kuće  - izjavio je predsednik Srbije

  • 31

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas sve austrijske kompanije da dođu i ulažu u Srbiju, da ovde zarađuju novac, jer to znači i napredak Srbije.

Uz povećanje penzija, rastu i plate od 7 do 12 odsto: Srbija na 65. mestu u svetu po konkurentnosti, bolja od Hrvatske i Crne Gore

- Srbija je pristojno mesto za ulaganje i želim vam da se ovde osećate kao kod svoje kuće - poručio je Vučić otvarajući Poslovni forum Srbija-Austrija "Pametan saobraćaj" (Smart traffic), u organizaciji PKS i Trgovniskog odeljenja Ambasade Austrije u Beogradu (Advantage Austria).

Vučić je istakao da pored saobraćajne infrastrukture, puteva, železnica i Dunava, koji je zajedničko dobro, treba razmišljati i o digitalnoj infrastrukturi.

Podvukao je da je Srbija odlučila da se na minimum svedu međudržavni sporazumi koje ima sa pojedinim zemljama, što će, smatra, u potpunosti otvoriti vrata konkurencije, kada je reč o daljoj izgradnji puteva i pruga.

- U ekonomiji, kaže, imamo sve brojeve dobre, ali je činjenica da smo i dalje smo siromašna zemlja, ali da ćemo ubrzanim rastom razliku prema evropskim zemljama uspevati da smanjimo - poručio je predsednik Srbije.

Srbija je pristojno mesto za ulaganje i želim vam da se ovde osećate kao kod svoje kuće-Foto: Printscreen

Primetio da je imamo potpuno nerazvijenu infrastrukturu kada je reč o vodnom saobraćaju, pa danas kada imamo nizak nivo Dunava imamo problema čak i sa uvozom nafte i barža iz Rumunije i drugih zemalja.

- Ogroman posao nas čeka na prugama. U poslednjih nekoliko godina renovirali smo 220 kilometara pruga, što je minimalni i nedovoljno - primetio je Vučić i dodao da malo ljudi koristi železnički saobraćaj, dok kargo saobraćaj izbegava Srbiju, zbog sporih pruga.

Poručio je da će Srbija imati novca zbog suficita u budžetu da ulaže sve više u puteve i železnicu.

- Dobro su došla i vaša preduzeća, oprema, signalna mehanizacija - poručio je Vučić uz podsećanje da se gradi pruga Beograd - Budimpešta, 138 kilometara kroz našu teritoriju.

Kako je rekao, naš plan je u početku bio da to radimo sa Hrvatskom, međutim oni su rekli da ih ne interesuje ništa što je istočno od Hrvatske.

Kako je rekao, naš plan je u početku bio da to radimo sa Hrvatskom, međutim oni su rekli da ih ne interesuje ništa što je istočno od Hrvatske--Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

- Onda smo se okrenuli Mađarskoj i Budimpešti, tome da zeleznički put ka Beču i Centralnoj Evropi gradimo preko Budimpešte. Mi smo otvoreni za sve, nemamo vrstu isključivosti, kao što su neki drugi imali - rekao je Vučić.

Moraćemo, dodao je, u narednom periodu da gradimo autoputeve prema BiH.

- Ostaje nam još 107 km najteže deonice prema Crnoj Gori, koji nije ugovoren, kao i važan autoput kroz Južni Banat, preko Vršca do rumunske granice - rekao je Vučić.

Podsetio je da se zarvšavaju južni i istočni krak Koridora 10.

- Srbija je postati lider u regionu po broju kilometrima autoputa. U poslednje dve godine otvorili smo 200 km autoputa i nastavićemo da radimo na tome. Pre šest ili sedam godina imali smo dvostruko manje kilometara autoputa od Hrvatske, a za šest meseci imaćemo više - rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da će se dodatno ulagati u železničku i putnu infrastrukturu, i podsetio da austrijski koncern Štrabagm radi i niskogradnju i visokogradnju u Srbiji.

- Imate širok put - poručio je Vučić austrijskim privrednicima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klas

    17. oktobar 2018 | 20:28

    Od ovolikog ubrzanja nećemo moći da se zaustavimo.

  • Hana

    17. oktobar 2018 | 14:24

    Svaka nova kompanija koja dođe u Srbiju znači veliki novac koji dočazi u naš budžet!

  • Goran

    17. oktobar 2018 | 14:17

    Napredak koji je nasa zemlja u proteklom periodu napravila je veliki zahvaljujuci dobroj politici koju sprovodi nas predsednik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA