≫ 

Kartice bez PIN-a i potpisa sve su popularnije, ali da li i sigurnije? Neki tvrde da im u kafanama novac samo "nestaje"

Koliko su česte zloupotrebe beskontaktnog plaćanja "pejpasom" u našoj zemlji? "neovlašćeno" korišćenje kartice najčešće prijavljuju iz restorana

  • 1

Beskontanto plaćanje karticama je najbrži način namirivanja računa, ali i prilično rizičan. Jer, za manje iznose ne treba PIN kod, pa je lako zloupotrebiti kad se izgubi ili ukrade. Za razliku od kartica sa magnetnom trakom, kakva je "dina", kod koje je potpis način potvrde transakcije, kod kartica sa čipom je to unos PIN broja. Jedini problem mogao bi da nastane upravo u slučaju kada taj kod - nije potreban.

U stranim kartičnim sistemima, poput "Masterkarda" i "Vize", postoji mogućnost i beskontaktnog plaćanja, prostim prislanjanjem kartice uz POS terminal. Do određenih iznosa, najčešće 1.500 dinara, nije potreban unos PIN-a.

Trećina korisnika ipak ima poverenje u beskontaktne kartice Foto: Pixabay

- Kad je reč o bezbednosti beskontaktnih kartica do određenih iznosa, procena je poslovnih banaka koliki rizik su spremne da preuzmu. U uporednoj praksi se u pojedinim slučajevima pokazalo da za razliku od platnih kartica s magnetnom trakom, kod kojih najčešće postoji ugovorena dodatna obaveza provere na strani trgovca, kod beskontaktnih platnih kartica postoji i dodatni rizik na koji trgovci ne mogu uticati - navode u Narodnoj banci Srbije.

Reč je o tome da upotrebom različitih elektronskih uređaja zlonamerni mogu ne samo u trgovini, već na bilo kom javnom mestu, bez znanja korisnika platnih usluga da očitaju beskontaktnu platu karticu i tako "skinu" novac sa računa vlasnika.

Neki korisnici sumnjaju u zloupotrebu Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

- Stoga banke izdavaoci platnih kartica, u skladu s procenom rizika i svojom poslovnom politikom, odlučuju o ponudi i izdavanju određenog platnog instrumenta, koji može sadržati više ili manje sigurnosnih elemenata na osnovu kojih se ostvaruje zaštita od zloupotrebe tog instrumenta - ističu u NBS.

Da li je, i koliko tačno, bilo zloupotreba beskontaktnih kartica, nije poznato.

- Naše udruženje dobilo je nekoliko prijava građana tim povodom, ali je problem bio što za takvu vrstu žalbe potrošači nisu imali nikakve dokaze. Pojavili su se neki snimci na internetu, koji prikazuju da postoji način da se novac sa ovih kartica "skine" i u prolazu, ali to je više populistički prikazano. Jer, da bi neko neovlašćeno skinuo novac bankarske beskontaktne kartice, morao bi od nje da bude udaljen maksimalno 20-30 centimetara. Interesantno je da je najviše prijava za zloupotrebu tih kartica bilo iz restorana. Ne znam da li su tako hteli da se opravdaju ženama, ili su se pravdali sebi - kaže Goran Papović, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Papović kaže da je najviše prijava za zloupotrebu beskontaktnih kartica bilo iz restorana Foto: Medija centar Beograd

Istraživanje MasterIndex Srbija 2018, koje je kompanija "Masterkard" uradila lane, o finansijskim potrebama i navikama korisnika kartica, pokazalo je da 55 odsto korisnika kartica već plaća beskontaktno. Većina njih (86 odsto) koristi ovu opciju u supermarketima, a za njima slede benzinske pumpe (38 odsto) i mali lokalni marketi (34 odsto).

Ovo istraživanje, kako su istakli, potvrđuje da bi se svaki treći korisnika beskontaktnih kartica osećao sigurno i komforno prilikom plaćanja računa do 3.000 dinara bez unošenja PIN koda, dok bi 15 odsto korisnika volelo da plaća bez PIN koda i iznose veće od 3.000 dinara.

Video: Potpuno ludilo za „Crni petak“, ovi ljudi su spremni sve da pregaze

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    25. februar 2019 | 11:38

    Od kad ne treba pin pri kupovini stalno strepi da ne izgubim karticu. Lakse mi je da otkucam pin nego da mi neko pokupi novac s racuna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA