Investicije EPS-a pokreću privredu

Dobrim rezultatima EPS-a doprinelo je povećanje naplate električne energije na 100,5 odsto u prvih sedam meseci ove godine

  • 0

- Energetski sektor Srbije je potpuno spreman za predstojeću grejnu sezonu i to se odnosi na Elektroprivredu Srbije, naftno - gasni sektor i sisteme daljinskog grejanja u Srbiji - rekao je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike otvarajući stručnu konferenciju "EPS kao pokretač privrede Srbije".

- Kao i svake godine sve oči su uprte u EPS, koji je zahvaljujući ozbiljnom radu među 10 najboljih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. EPS spremno ulazi u poslednji kvartal i što se tiče proizvodnje struje i obezbeđenja potrebnih količina uglja za termo kapacitete. Zaposleni u EPS-u će učiniti svaki napor da eventualne kvarove i ispade otklanjaju u najkraćem mogućem roku istakao je Predić i čestitao najvećoj srpskoj energetskoj kompaniji Dan EPS-a 6. oktobar.

Predić je rekao da je energetski sektor ozbiljan pokretač privrede i industrije dodao da je dobar primer za to EPS koji je završio revitalizaciju agregata A1 u HE "Đerdap 1" i gradi novi blok B3 od 350 megavata u TE "Kostolac B", što su veliki investicioni projekti u kojima se anagažuje i domaća privreda.

Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor JP EPS za trgovinu električnom energijom, rekao je da konkurentnom cenom električne energije doprinosi konkurentnosti domaće privrede ističući da je u 2016. godini EPS bio snabdevač električnom energijom za 95 odsto od ukupnog obima potrošnje privrede u Srbiji.

- Za prvih devet meseci 2017. godine EPS je povećao ukupan obim snabdevanja domaćeg tržišta za 654,4 miliona kilovat-sati ili za 2,8 odsto – rekao je Vlaisavljević.

Mladen Serventi, direktor Sektora za ekonomske poslove JP EPS, rekao je da je EPS je pored nepovoljnih vremenskih uslova ostvario pozitivan rezultat u prvoj polovini godine od oko dve milijarde dinara, a očekuje se da će na kraju 2017. ostvariti dobit od najmanje pet milijardi.

- EPS je u prvih osam meseci uplatio u budžet Srbije 68,5 milijardi dinara, od čega 32 milijarde kroz PDV i akcize i očekuje se da će do kraja 2017. godine ukupan doprinos budžetu premašiti 100 milijardi dinara – rekao je Serventi.

Dobrim rezultatima EPS-a doprinelo je povećanje naplate električne energije na 100,5 odsto u prvih sedam meseci ove godine.

-  Planiramo rast dobiti u narednim godinama, tako da se  očekuje da će dobit EPS-a u 2018. i 2019. biti oko 17 milijardi dinara – rekao je Serventi na konferenciju u organizaciji Balkanmagazina.

(telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA