Položen kamen temeljac za "Kostolac B3": EPS gradi novu termoelektranu

EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema

  • 2

Polaganjem kamena temeljca pored TE "Kostolac B" počeli su radovi na izgradnji novog bloka "Kostolac B3" snage 350 MW, prvog velikog termo kapaciteta koji "Elektroprivreda Srbije" gradi posle gotovo tri decenije.

EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

- Srbija će dobiti novi blok koji je važan za energetski sistem, i za celu industriju, građevinske i mašinske firme. Izgradnja bloka B3 samo je jedan od projekata koje realizujemo zajedno sa partnerima iz Kine, ukupne vrednosti šest milijardi dolara. Očekujem da ćemo sledeće nedelje na Samitu zemalja jugoistočne Evrope i Kine potpisati i ugovor za izgradnju toplovoda od TENT A u Obrenovcu do Beograda – rekla je Ana Brnabić, predsednik Vlade Srbije, na svečanosti povodom početka gradnje bloka u Kostolcu.

Brnabić je dodala da će EPS obezbediti 15 odsto sredstava za finansiranje projekta, dok će se preostali deo finansirati iz kredita kineske Eksim banke. U gradnju novog bloka EPS će investirati 613 miliona dolara, a zajedno sa projektom povećanja kapaciteta kopa "Drmno", investicija će dostići 715,6 miliona dolara.

- Ovo je veliki dan za EPS i za privredu Srbije jer je poslednji termoenergetski blok napravljen pre 26 godina. U naredne četiri godine očekuje se da će biti završena gradnja bloka "Kostolac B3" koji će za oko pet odsto povećati ukupne proizvodne kapacitete EPS-a. Gradimo i sistem na kopu "Drmno" koji će ugljem "hraniti" novi blok i povećati kapacitete za proizvodnju uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Grčić je istakao da će na poslovima gradnje bloka biti angažovan veliki broj domaćih firmi, što će doprineti razvoju Kostolca i Srbije. Za izgradnju novog bloka obezbeđene su sve potrebne dozvole, a sastavni deo je i Studija zaštite životne sredine sa kojom se saglasila i Rumunija. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

- Investicijama u energetske objekte Srbija nastavlja da se razvija i stvara pretpostavke za ubrzan ekonomski razvoj. U ovom trenutku u energetskom sektoru u toku su projekti vredni tri milijarde evra. Samo u elektroenergetici gradimo kapacitete 1.000 megavata. Pored EPS-ovog bloka od 350 megavata u Kostolcu, gradi se termoelektrana-toplana u Pančevu i vetroparkovi kapaciteta 500 megavata – rakao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Projekat u Kostolcu realizuje kineska kompanija China Machinery Engeneering Corporation (CMEK).

- Za nas je projekat ovih razmera veliki izazov u pogledu organizacije i upravljanja. Radili smo u Kostolcu i na prvoj fazi projekta, a sada nastavljamo saradnju sa EPS-om. Izabrani su najbolji rukovodioci i najbolji operativci za rad na ovom zahtevnom zadatku. Poštovaćemo sve ugovorene rokove i isporučiti opremu u skladu sa najvišim standardima – rekao je Tong Zigang, potpredsednik CMEK-a.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dud

    20. novembar 2017 | 17:16

    Hvala kinezima na angažovanju i razvoju naše zemlje.

  • Анте

    25. novembar 2017 | 08:33

    Ја верујем да ни у Кини не бетонирају ашовом, већ лопатом!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA