0

Sledeće godine izgradnja vetroparka u Kostolcu vrednog 100 miliona evra

EPS ispunjava ekološke obaveze

Realizacija projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Nikola Tesla A" počela je uvodnim sastankom predstavnika "Elektroprivrede Srbije" sa izvođačima radova, koje predvodi japanska kompanije Micubiši Hitači pauer sistem.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka TENT A snage veće od 300 megavata vredan je 167,2 miliona evra i smanjiće emisije sumpor-dioksida devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje.

- Započeli smo realizaciju projekta koji obezbeđuje budućnost TENT A i usaglašavanje sa evropskim standardima zaštite životne sredine. Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u najvećoj srpskoj elektrani, samo je jedan u nizu projekata EPS-a, kojim staje u rang najrazvijenijih energetskih kompanija u Evropi. Naše obaveze su da sačuvamo sve nasleđene proizvodne i distributivne kapacitete, da ih sve unapredimo, modernizujemo i približimo EU – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na sastanku u TENT A.

Grčić je rekao da je u fazi pripreme i projekat odsumporavanja u TENT B i najavio da se planira revitalizacija blokova A1 i A2, dva najstarija bloka u TENT A, koji će nakon toga biti skoro kao novi i jači za 40 megavata.

- EPS je započeo izgradnju termobloka "Kostolac B3" od 350 megavata, modernizuje hidrokapacitete i sledeće godine počinje izgradnja vetroparka u Kostolcu snage 66 megavata, u koji će investirati oko 100 miliona evra. Radi se intenzivno i na otvaranju novog kopa Radlјevo u RB "Kolubara", u kojem bi 2019. trebalo da počne proizvodnja uglјa. To je samo deo onoga što smo započeli i što planiramo u narednih nekoliko godina – istakao je Grčić.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije rekao je da bi po planu, izgradnja postrojenja za odsumporavanje trebalo da bude završena u poslednjem kvartalu 2022. godine u sklopu napora EPS-a i Srbije da ispune ekološke obaveze prema EU.

- U TENT A godišnje se proizvodi oko 10 milijardi kWh, što znači da sa projektom odsumporavanja štitimo i čuvamo trećinu proizvodnje električne energije u Srbije, odnosno obezbeđujemo da se sa njom nastavi i nakon 2023. godine i činimo naš energetski sistem sigurnim. Vlada Srbije i EPS nalaze se u sred najznačajnijeg investicionog perioda u prethodnih više od 30 godina i verujem da ćemo raditi još važnije stvari. Investicije EPS-a su najveće u okviru tri milijarde vrednih projekata koji se trenutno realizuju u srpskoj energetici, a u narednih godinu i po porašće na četiri do pet milijardi evra - rekao je Antić.

Hideto Kavata, predstavnik kompanije Micubiši Hitači pauer sistema rekao je da će učešće srpskih firmi u projektu biti veće od 50 odsto i dodao da je cilј projekta da se doprinese zaštiti životne sredine u Srbiji i razvoju lokalne privrede.

(Telegraf.rs/ PR)

Tagovi: Aleksandar Antić, Elektroprivreda Srbije, EPS, Milorad Grčić, TENT, Termoelektrana "Nikola Tesla"

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Grčić i Vesić posetili dispečerski centar

Grčić obišao radove na TS "Sobovica": EPS gradi infrastrukturu za razvoj Srbije (FOTO)

Ministar energetike i v. d. direktora EPS na završetku kapitalnog remonta bloka A4 u TENT A

Čestitka Milorada Grčića, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", povodom 6. avgusta Dana rudara

Investicije EPS-a za razvoj istočne Srbije: Milorad Grčić, v. d. direktora EPS posetio Majdanpek

Nastavak saradnje EPS i "Silovije mašini": Ugovoren završetak revitalizacije HE "Đerdap 1"

Sa konferencije o investicijama u srpskoj energetici: EPS-ove investicije su garant stabilnosti

Uspešna saradnja službi EPS-a i MUP-a

Grčić i Antić na 1. maj posetili radnike na remontu u TENT A

Međunarodne finansijske institucije: Menadžment EPS-a posvećen reformama

EPS: Nema privatizacije TENT-a

Počinje kapitalni remont bloka TENT A4

USPEŠNA SARADNJA JP EPS I MUP SRBIJE: Rasvetljene krađe imovine EPS-a

Grčiću uručena zahvalnica centra "Kosmetske žrtve"

Razvojni projekti prioritet za EPS

Povećana proizvodnja uglja i električne energije

EPS ispunio obećanja i odlično počeo godinu - Modernizacija mreže na teritoriji Beograda

Kako efikasnije koristiti energiju? Postani eko-reporter

DOGOVOROM DO REŠENJA: Saradnja EPS-a i opštine Kladovo

Dodatna snaga za privredu - Postavlјen kamen temelјac za gradnju TS "Aranđelovac 2"

Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE "Zvornik"