0

EPS do 2025. ulaže 860 miliona evra u zaštitu životne sredine: Predstavlјen Nacrt Akcionog plana

Istorijska ulaganja u "zeleniju" budućnost

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" uložilo je u projekte zaštite životne sredine više od 320 miliona evra i do 2025. godine investiraće još oko 860 miliona evra da bi Srbija ispunila svoje obaveze prema Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici.

EPS prati strateški pravac Srbije koji je definisan u nacionalnim dokumentima i planira i realizuje projekte kojim će smanjiti emisije štetnih gasova iz termopostrojenja za čak devet puta - poručeno je na predstavljanju Nacrta EPS-ovog akcionog plana za zaštitu životne sredine do 2025. godine.

- Mi podržavamo i sarađujemo sa EPS-om na izradi i sprovođenju Akcionog plana koji je veoma važan u pregovorima Srbije sa EU. Hvala EPS-u na velikom razumevanju, jer je mnogo lakše graditi nova, nego adaptirati stara postrojenja. Važno je da nailazimo na razumevanje EU u tom pravcu, jer je u Srbiji proizvodnja uglja i električne energije u potpunosti domaći proizvod i nešto čime obezbeđujemo energetsku stabilnost zemlje – istakla je Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U oblasti zaštite životne sredine identifikovano je oko 50 projekata koji će biti realizovani do 2025. godine, da bi postrojenja JP EPS ispoštovala propise utvrđene domaćim zakonodavstvom, a u skladu sa EU regulativom. U fazi realizacije je osam projekata za zaštitu životne sredine vrednih 296,4 miliona evra, dok je u pripremi njih 16, vrednosti 325,2 miliona evra. Za realizaciju su predviđeni i dodatni projekti vredni 242,6 miliona evra.

- EPS je posvećen ne samo zaštiti životne sredine, što i potvrđujemo jer smo ubedljivo najviše uložili u taj segment u Srbiji u poslednjih 15 godina, već sveukupno - održivom razvoju. To je pojam koji je znatno širi i obuhvata projekte koji se tiču povećanja udela obnovljivih izvora energije u našoj proizvodnji, zatim povećanju energetske efikasnosti, efikasnijem korišćenju uglja upravljanjem kvalitetom, i smanjenju gubitaka na mreži. U te oblasti uložićemo 2,3 milijarde evra do 2025. godine, što dovoljno govori koliko je EPS svestan svojih obaveza i odgovornosti – poručio je Aleksandar Jakovljević, direktor sektora za strategiju JP EPS.

Samo u projekte zaštite životne sredine u termokapacitetima EPS će uložiti više od 600 miliona evra do 2025. godine. Akcioni plan podržava i Ministarstvo zaštite životne sredine iz kojeg napominju da Srbija ima ograničene resurse obnovlјivih izvora energije.

- Ovaj Akcioni plan zasnovan je na više strategija koje Srbija ima. Važno je da se naglasi da obnovlјivi izvori energije nijednoj državi ne mogu da obezbede energetsku sigurnost i stabilnost, jer njima nije moguće podmiriti sve energetske potrebe – jasan je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

I EBRD pozdravlja Akcioni plan i posebno pohvaljuje otvorenost EPS-a u komunikaciji s različitim javnostima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mi blisko sarađujemo sa EPS-om duže vreme i učinićemo sve da to bude što bolja i respektabilnija kompanija u svakom pogledu, posebno na polju zaštite životne sredine – izjavio je Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju.

Nezavisni konsultant Entoni Ajls naglasio je da na osnovu iskustava Velike Britanije, dostizanje evropskih cilјeva u zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova dugotrajan i skup proces.

- EPS to ne može sam da uradi i potrebna je koordinacija i pomoć ne samo u finansiranju, već i u znanju i tehnologijama, a pre svega odgovarajući regulatorni okvir – rekao je Ajls.

(Telegraf.rs/ PR)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: eps eps-distribucija mirjana-filipovic danijel-berg akcioni-plan zastita-zivotne-sredine elektroprivreda-srbije

Povećana proizvodnja uglja i električne energije

EPS ispunio obećanja i odlično počeo godinu - Modernizacija mreže na teritoriji Beograda

Kako efikasnije koristiti energiju? Postani eko-reporter

DOGOVOROM DO REŠENJA: Saradnja EPS-a i opštine Kladovo

Dodatna snaga za privredu - Postavlјen kamen temelјac za gradnju TS "Aranđelovac 2"

Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE "Zvornik"

Stabilan rast EPS-a i doprinos BDP-u

Investicija EPS-a u distributivni sistem: Počela gradnja TS "Ub 2"

Pred EPS-om godina razvoja i investicija

Istorijski rekord na kopu "Tamnava-Zapadno polje"

Počela proizvodnja uglja na Polju "G": U EPS-u 1,6 miliona tona uglja više nego 2016

EPS daje novu snagu HE "Đerdap 2"

Sledeće godine izgradnja vetroparka u Kostolcu vrednog 100 miliona evra

EPS GRADI PRVI VETROPARK: KfW banka i EPS potpisali ugovor o kreditu

Modernizacija rudarske opreme u RB "Kolubara"

Položen kamen temeljac za "Kostolac B3": EPS gradi novu termoelektranu

Otvoreno tržište električne energije i komercijalni kupci

Konferencija o regionalnom tržištu električne energije - niske cene sprečavaju razvoj tržišta

Nova snaga za EPS-ovu elektranu: Grčić pustio u rad revitalizovani agregat A1 u HE Đerdap

Grčić: EPS spreman za zimsku sezonu, neće biti restrikcija

Investicije EPS-a pokreću privredu