Počela proizvodnja uglja na Polju "G": U EPS-u 1,6 miliona tona uglja više nego 2016

Novi EPS-ov kop za energetsku bezbednost Srbije. Planirano je da se na ovom kopu godišnje proizvodi između pet i šest miliona tona uglja

  • 1

U Rudarskom basenu "Kolubara", srcu "Elektroprivrede Srbije", na novom otvorenom kopu Polјe "G" počela je proizvodnja uglјa i to je jedno od najvažnijih kolubarskih polјa, polјe budućnosti - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, 27. decembra na obeležavanju početka proizvodnje uglјa na Polјu "G".

- Ovo je dugo očekivani dan za "Kolubaru" i EPS - dodao je Grčić.

Grčić je naglasio da će se, otvaranjem Polјa "G", uz budući kop "Radlјevo", obezbediti proizvodnja uglјa i električne energije za nekoliko narednih decenija. On je rekao da je ovo polјe prirodni nastavak kopa "Veliki Crlјeni" i da se na ovom kopu proizvodi veoma kvalitetan ugalј.

- EPS će 2017. godinu završiti sa proizvodnjom uglјa većom za 1,6 miliona tona nego 2016. i zbog toga želim da čestitam rudarima "Kolubare" i "Kostolca", kao i svim zaposlenima u EPS-u – rekao je Grčić. - Posle mnogo godina, za izmeštanje dela Ibarske magistrale obezbeđeni su sva dokumentacija i dozvole i EPS ima novac. Početkom 2018. očekuje nas izmeštanje osam kilometara Ibarske magistrale, što će obezbediti nesmetani razvoj kopa.

Foto: Promo

Početku proizvodnje uglјa na Polјu "G" prisustvovao je i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je objasnio da je u otvaranje kopa i izmeštanje reke, infrastrukture i Ibarske magistrale uloženo oko 60 miliona evra i da je po kvalitetu uglјa ovo jedan od najbolјih kopova u kolubarskom basenu.

- I u 2018. nastavlјamo sa investicijama u rudarstvo, a EPS će izdvojiti oko 100 miliona evra za nabavku opreme za otvaranje novog kopa "Radlјevo", a 2019. se očekuju rudarski radovi na ovom kopu - rekao je Antić. - To su dokazi da se u "Kolubari" i EPS-u radi temelјno, kvalitetno i planski.

Ispitivanja su pokazala da je u zoni novog kopa oko 34,6 miliona tona uglјa odličnog kvaliteta. Planirano je da se na ovom kopu godišnje proizvodi između pet i šest miliona tona uglјa. Da bi se došlo do uglјa, od septembra je otkopano oko dva miliona kubika otkrivke. Tokom radnog veka kopa biće otkopano i odloženo ukupno oko 43 miliona kubnih metara otkrivke, a u zoni ovog kopa nalazi se i oko 4,5 miliona kubika međuslojne jalovine.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SP01

    27. decembar 2017 | 15:58

    Bravo za EPS pod vođstvom aktuelnog direktora! Kolubara se podigla kao feniks posle poplava iz 2014. To je dokaz dobrog rukovođenja EPS-om

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA