Pred EPS-om godina razvoja i investicija

Stabilna prozvodnja uglja i električne energije

  • 1

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" uspešno je završilo 2017. godinu, rudari su otkopali više od 39 miliona tona uglja, što je drugi najbolji rezultat u istoriji EPS-a, i zajedno sa zaposlenima u ostalim delovima sistema omogućili stabilnu proizvodnju električne energije i snabdevanje građana i privrede, ocenili su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, i Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom obilaska RB "Kolubara" i Železničkog transporta ogranka TENT.

- Ponosan sam na rezultate koje je EPS ostvario u 2017, godini koja je bila izuzetno izazovna za proizvodnju uglja i električne energije. Hidrologija je bila izuzetno loša, ali smo ogromnom energijom i posvećenošću, posebno u termo sektoru, to uspeli da nadoknadimo i obezbedimo svu neophodnu električnu energiju za srpsku privredu i građane. U "Kolubari" i na kopu "Drmno" u Kostolcu u 2017. proizvedeno je nešto više od 39 miliona tona uglja, što je za četiri odsto više nego 2016. godine – rekao je Antić.

On je rekao da očekuje da će u 2018. proizvodnja električne energije biti povećana za nekoliko procenata i da će EPS time dati doprinos rastu BDP-a, ali i rastu čitave ekonomije Srbije.

- U 2018. EPS ulazi sa daleko boljim performansama nego prošle godine. Imamo 1,6 miliona tona uglja na deponijama termoelektrana, i proizvodnja u hidro sektoru je jako dobra. Planiraju se ozbiljne investicije – istakao je Antić.

Naveo je da se planira nabavka opreme vredne oko 100 miliona evra za otvaranje kopa "Radljevo", ulaganja u zaštitu životne sredine koja će omogućiti nastavak rada termo blokova, unapređenje Železničkog transporta u okviru TENT-a, ali i izgradnja novih postrojenja.

- Ubrzano radimo na pripremi kompletne dokumentacije za izgradnju TE "Kolubara B", koja treba da dokaže opravdanost projekta. Razvijamo projekte koji su budućnost Srbije i EPS-a, a to je više projekata iz obnovljivih energija. Potpistali smo ugovore vezane za finansiranje prvog vetroparka koji će EPS graditi, snage 66 MW u Kostolcu – rekao je Antić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao je da je EPS u 2017. unapredio proizvodnju u rudnicima, hidro sektoru i termoelektranama.

- EPS je 2017. godinu završio pozitivno. To je trend koji ćemo zasigurno nastaviti. Napravili smo velike uštede, smanjili gubitke u mreži, uspeli da povećamo naplatu za više od preko šest procenata – rekao je Grčić.

On je najavio da će EPS nastaviti započete investicije među kojima su izgradnja novog bloka u Kostolcu, gradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A, unapređenje proizvodnje uglja u Kolubari, a planiraju se ulaganja u nove elektrane.

Grčić je rekao i da je poslednjeg dana 2017. godine potrošeno 102,7 mliona kilovat- sati električne energije.

- Kompletna potrošnja je pokrivena proizvodnjom u Srbiji, bez uvoza i tako ćemo nastaviti - najavio je Grčić. – U 2018. EPS će nastaviti sa unapređenjem poslovanja i proizvodnih kapaciteta.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije u JP EPS rekao je da će i ova zimska sezona proteći bez ikakvih problema i da kapaciteti EPS-a potpuno spremni dočekuju januar i februar, najhladnije mesece u godini.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđevich zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na pomoći EPS-u u savladavanju posledica poplava i ispunjenju proivodnih planova. Đorđević je dodao da su u toku pregovori za novi posebni kolektivni ugovor za EPS, za koji se nada da će do polovine januara biti dogovoren.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA