DOGOVOROM DO REŠENJA: Saradnja EPS-a i opštine Kladovo

Deo radova bi bio obavljen 2018. godine, a do kraja 2019. godine bi trebalo da budu urađeni svi projekti

  • 1

Opština Kladovo i "Elektroprivreda Srbije" postigle su dogovor da se uskoro potpiše krovni sporazum kojim bi se definisalo ispunjavanje svih preostalih obaveza prema građanima koji su ostali bez zemljišta i kuća prilikom izgradnje hidroelektrane "Đerdap 2".

Deo radova bi bio obavljen 2018. godine, a do kraja 2019. godine bi trebalo da budu urađeni svi projekti.

- Dogovorom stavljamo tačku na sve obaveze koje EPS ima prema opštini Kladovo i građanima devet mesnih zajednica. Veoma sam zadovoljan što smo posle 38 godina došli do rešenja o prebacivanju obaveza sa ogranka „HE Đerdap“ na EPS. Zahvaljujem Miloradu Grčiću, v. d. direktora JP EPS, što smo uspostavili saradnju i što ima sluha i razumevanja za probleme koje su imali građani opštine Kladovo i kako da sve te probleme rešimo do kraja 2019. godine – rekao je Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo posle sastanka sa Grčićem.

Predviđeno je da stručna komisija uradi procenu obaveza koje ima EPS i da se zatim u finansijskom planu kompanije predvide sredstva za rešenje svih spornih pitanja, od zemljišta, do izgradnje vodovodnih i kanalizacionih sistema. Vrednost tih investicija znaće se kada komisija završi procenu.

Čučulanović je podsetio da je su obaveze nastale 1979. godine i da se tek u poslednjih pet-šest godina ispunjavaju na primereniji način.

- Za opštinu Kladovo radi se o značajnim sredstvima imajući u vidu da je godišnji budžet opštine oko 700 miliona dinara. Ovaj dogovor doprineće da se reše egzistencijalna pitanja velikog broja građana koji su izgradnjom hidrocentrale ostali bez zemljišta, a bavili su se poljoprivredom. Pre izgradnje elektrane u opštini Kladovo 68 odsto stanovništva bili su poljoprivrednici, a nakon izgradnje bilo ih je 52 odsto – naglasio je Čučulanović.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milivoje

    28. januar 2018 | 20:32

    Ni ovo sto je ostalo nepoplavljeno 70% se ne obradjuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA