Kako efikasnije koristiti energiju? Postani eko-reporter

Program se sprovodi više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuje 35 zemalja u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosleđuju na međunarodno takmičenje

  • 0

Foto: Promo

Strukovno udruženje "Ambasadori održivog razvoja i životne sredine", nacionalni operater programa Mladi eko-reporteri, uz podršku Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", otvorilo je konkurs "Energetska efikasnost očima Mladih eko-reportera".

Konkurs je otvoren do 1. aprila 2018. godine za mlade od 11 do 21 godine. Eko-reporteri u svojim reportažama, koje mogu da budu u vidu pisanog eseja, fotografije ili video zapisa, treba da se bave pitanjima smanjenja potrošnje energije, odnosno korišćenjem energije na efikasan način, poput upotrebe štedljivih uređaja i sijalica, poboljšanjem izolacije, promenama navika pri kuvanju, pranju i boravku u domu uopšte (gašenje sijalica i elektronskih uređaja kada se ne koriste).

Mladi se pozivaju i ohrabruju da se bave pitanjima kako efikasnije koristiti energiju, živeti kvalitetnije i plaćati manje (na primer na nivou škole ili u svom domaćinstvu). Eko-reporteri mogu da učestvuju na konkursu samostalno ili u grupi, preko svojih škola, fakulteta ili omladinskih grupa. Nacionalni žiri će izabrati najbolje i nagradiće prvoplasirane radove prema starosnim kategorijama (11-14 godina, 15-18 godina i 19-21 godine) i svim kategorijama radova (pisani esej, video zapis, fotografije).

Međunarodni program Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment – YRE) namenjen je osposobljavanju mladih da zauzmu stav i da izveštavaju o lokalnim pitanjima i problemima u životnoj sredini. Program nudi mladim entuzijastima mogućnost da se njihov glas čuje, jer se najbolji radovi promovišu na lokalnom i međunarodnom nivou.

Foto: Promo

Program se sprovodi više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuje 35 zemalja u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosleđuju na međunarodno takmičenje. Takmičenja se organizuju svake godine kako bi ohrabrili mlade iz celog sveta da napreduju, uče, istražuju i kroz pisani, foto ili video zapis ukažu na realne i trenutne probleme u životnoj sredini.

Radovi najboljih Mladih eko-reportera sa međunarodnog takmičenja biće objavljeni u časopisu "Hafington post" i na međunarodnom YRE veb-sajtu. Mladi eko-reporteri treba da istaknu probleme u životnoj sredini i da motivišu lokalnu zajednicu na njihovo rešavanje, a krajnji cilj je da se rešavanjem lokalnih problema pokrenu inicijative za rešavanje globalnih problema životne sredine.

Detaljno uputstvo za pripremu radova Mladih eko-reportera nalazi se na adresi OVDE.

Radove za konkurs Mladi eko-reporteri dostavljaju na email: yre@feeserbia.com. Više informacija na sledećem linku.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA