Grčiću uručena zahvalnica centra "Kosmetske žrtve"

Podrška EPS-a borbi za istinu

  • 0

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uručilo je Miloradu Grčiću, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ zahvalnicu za doprinos EPS-a radu tog udruženja i otvaranju Dokumentaciono-informativnog centra "Kosmetske žrtve".

- Na mestu gde potresne fotografije, dokumenti i snimci govore o počinjenim zločinima i žrtvama i pred porodicama čijih članova više nema, teško je govoriti. Ljudi iz Udruženja bore se za istinu više od 20 godina i traže pravdu za žrtve. Važno je da buduće generacije znaju šta se desilo, da pamte i ne zaborave deo srpske istorije i srpskog narod - rekao je Grčić na otvaranju centra u spomen-sobi "Kosmetske žrtve", u „Beograđanki".

Cilj centra „Kosmetske žrtve“ je da prikupi dokumenta o progonima, stradanjima, uništenoj imovini osoba srpske, romske i ostalih nealbanskih nacionalnosti, kao i o uništenim verskim i kulturno-istorijskim objektima na Kosovu i Metohiji. Plan je i da se naprave spiskovi svih ubijenih civila u Srbiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

- Vlada Srbije će u okviru svih ingerencija i zakona činiti sve da se dođe do istine, pošto je to pravo i obaveza svakog čoveka moderne civilizacije - rekla Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Srbije.

Ona je nakon obilaska spomen sobe "Kosmetske žrtve" rekla da su mogli još jednom da se podsete koliko bol nema granice, kao i da je još intenzivniji kada nema pravde.

- Naše porodice su najveći tragičari, ostali smo bez naših članova porodice, kuće su nam opljačkane i zapaljene i grobovi pradedova poorani i to ćemo pominjati dok god dišemo. Mi tražimo pravdu. Da se zločini ne zaborave postavili smo „zid plača“ ispred Skupštine Srbije sa fotografijama kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, otvorili spomen sobu koja podseća na žrtve i pokrenuli dokumentacioni centar - rekao je Simo Spasić, direktor novootvorenog centra i predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA