Grčić i Antić na 1. maj posetili radnike na remontu u TENT A

Veliki doprinos EPS-a rastu BDP Srbije

  • 0

Rezultati „Elektroprivrede Srbije“ u proizvodnji električne energije i uglja značajno su doprineli rastu BDP i industrijske proizvodnje Srbije u prvom kvartalu ove godine, rekli su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS prilikom obilaska radova na kapitalnom remontu bloka A4 u TENT A, koji se odvijaju i tokom praznika.

Antić i Grčić su tom prilikom čestitali Međunarodni praznik rada, 1. maj, svim zaposlenima u EPS-u i energetskom sistemu Srbije.

- EPS i svi zaposleni u EPS-u danas, kao i svih 365 dana u godini, 1. maj dočekuju radno i ja im na tome čestitam i želim da im zahvalim u ime svih građana Srbije - rekao je Antić i istakao je da je važno to što EPS nastavlja sa politikom inesticija i kapitalnih remonta ključnih blokova.

Antić je zahvalio i menadžmentu EPS-a i svim zaposlenima na velikoj posvećenosti i ozbiljnom radu koji su doprineli ekonomskom rastu Srbije od 4,5 odsto u prvom kvartalu i dodao da je EPS nastavio odlične rezultate  i u aprilu sa proizvodnjom električne enerije za oko 14 odsto većom nego u istom mesecu lane, dok je proizvodnja uglja povećana za oko šest odsto.

Antić i Grčić su najavili da će kapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani „Nikola Tesla A” u Obrenovcu biti završen do kraja jula, kako je i predviđeno.

Remont bloka A4 u TENT A jedna je od najznačajnijih investicija ove godine u sistemu „Elektroprivrede Srbije”, a ulaganjem oko 53 miliona evra snaga bloka će se povećati na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Grčić je naglasio da se radovi na bloku A4 odvijaju bolje od planirane dinamike i da će biti završeni u predviđenom roku.

- To jedan od najvažnijih poslova u TENT-u kojim će se za nešto više od 20 megavata povećati kapacitet bloka A4 i produžiti radni vek za nekoliko narednih decenija. Ovim poslom ostvaruje se politika Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, cele vlade i menadžmenta EPS-a usmerena da se EPS ojača i prošire enegetski kapaciteti i prilagode svim propisima EU - rekao je v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije”.

Grčić je dodao da su deo te politike i započeti kapitalan projekat odsumporavanja dimnih gasova na blokovima A3, A4, A5 i A6 u TENT A i odluka da se umesto gašenja, najstariji blokovi A1 i A2 sačuvaju i revitalizuju tako da rade i u narednim decenijama.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA