Uspešni pregovori sa rumunskom "Hidroelektrikom"

Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"

  • 0

Dogovorom sa rumunskom „Hidroelektrikom“ pronađena su rešenja za višegodišnje izazove i stvoreni uslovi za bolјe zajedničko korišćenje sistema đerdapskih hidroelektrana, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ posle sastanka sa Bogdanom Nikolaje Badeom, predsednikom borda direktora rumunske kompanije.

EPS i rumunska „Hidroelektrika“ u po dve istovetne hidroelektrane na Dunavu dele potencijal reke za proizvodnju električne energije.

- Napravili smo značajne pomake u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti HE „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“. Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko kojih razgovaramo već duže vreme - rekao je Grčić.

Usaglašena su pitanja osnovne saradnje oko podjednakog korišćenja kapaciteta Dunava za proizvodnju električne energije, dogovorena sanacija slapišta prelivne brane na HE „Đerdap 1“ i rešena su pitanja održavanja priobalјa.

- Uspeli smo da unapredimo saradnju i na nivou dispečera i pripreme za obnovu od leda i pripreme prevodnica. Taj deo problema više ne postoji.

Dogovoreno je da se ubrzo potpiše dogovor o sanaciji slapišta, što je veoma važno za funkcionisanje HE. Rumuni su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje radova. Mi smo malo oprezniji, nadamo se da ćemo biti spremni. Obnova slapišta je obiman i komplikovan projekat koji mora da se radi na obe strane – istakao je Grčić.

Za pitanje održavanja priobalјa i nivoa kote Nere na ušću u Dunav, koje već 20 godina predstavlјa kamen spoticanja, postignut je krovni dogovor.

- Održavanje nivoa kote važno je da bi se obezbedila dovolјna količina vode za rad agregata i da se obezbedi zaštita od plavlјenja. Veoma sam ponosan na današnji dogovor koji je u interesu politike Srbije koju zastupa predsednik Aleksandar Vučić. Klјučni dogovor je postignut posle godinu dana analiza, razgovora – rekao je Grčić.

Badea je rekao da mu je drago što je sa Grčićem uspeo da reši mnoge stvari po pitanju Đerdapa.

- Na prethodnim sastancima utvrdili smo mere da bi rešili probleme iz prošlosti i šta treba da uradimo u budućnosti da bi pobolјšali eksploataciju. Ponovo smo danas izvršili procenu stanja i dinamiku radova i jako mi je drago da konstatujem da su obe strane na dobrom putu i da su načinile značajne korake – rekao je Badea.

U HE „Đerdap 1“, Grčić i Badea su obišli radove na petoj fazi revitalizacije agregata koja je počela u septembru.

- Četiri agregata su potpuno revitalizovana i snaga im je povećana za ukupno oko 60 megavata, peti je sada na početku revitalizacije, a nakon završetka tog posla uslediće radovi i na poslednjem, šestom agregatu. Posle HE „Đerdap 1“ radićemo i revitalizaciju 10 agregata u HE „Đerdap 2“ – najavio je Grčić.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA