≫ 

Kopaonik dobio najmoderniju trafostanicu u Srbiji (FOTO)

Nastavlјaju se investicije EPS-a u razvoj distributivne mreže

  • 2

Tehnološki najmodernija trafostanica u Srbiji "Kopaonik" 110/35/10 kilovolti puštena je u rad, čime je najveći zimski turistički centar u Srbiji zahvalјujući investiciji "Elektroprivrede Srbije" dobio uslove za kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom. Nova trafostanica ima tri puta veći kapacitet od stare, što je od klјučnog značaja i za nove investicije.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, obišao dve rekonstruisane TS u Subotici

Vrednost investicije je 9,5 miliona evra, a izvođač radova je kompanija "Simens".

- Ugrađena je oprema koja je poslednja reč tehnologije "Simensa", postoji najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog koji interveniše, ako za tim postoji potreba. Nova trafostanica je izgrađena da bismo sačuvali postojeći obim turizma, stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima uslove za ulaganja - naglasio je Grčić.

Trafostanica napona 110 kilovolti, sa izvodima na 35 i 10 kV poslednja je reč tehnologije. Bezbednost je na najvišem nivou, a gubici električne energije su zanemarlјivi. Povezana je sa dispečerskim centrom u Kralјevu, odakle se dalјinski može upravlјati ovim novim energetskim objektom.

Foto: Promo/ Danilo Mijatović

Direktor u kompaniji "Simens" za Adriatik region Srdan Srdanović rekao je da je ta kompanija imala veliku podršku od EPS-a, lokalne samouprave i vlade, kao i da je projekat završen čak osam meseci pre planiranog roka i da je to još jedan u nizu "grinfild"projekata koji je urađen u saradnji sa EPS-om.

Grčić je objasnio da je trafostanica izgrađena prema svetskim standardima predviđenim za nadmorske visine preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih atmosferskih uticaja.

- Neophodno je da izgradimo kabl od trafostanice "Jošanička Banja" do trafostanice "Kopaonik". Time ćemo postići potpunu stabilizaciju u napajanju ovog regiona i više neće morati da se isklјučuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom, što se dogodilo pre nekoliko godina – dodao je Grčić.

On je najavio da će svi priklјučci i povezivanja na ostale trafoe biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje koje će biti dostojno 21. veka i moderne Srbije. Grčić je najavio i da će u skladu sa politikom vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti nastavlјena izgradnja novih objekata i da će otvaranje novih ili obnovlјenih trafostanica u svim opštinama u narednih pet godina postati svakodnevnica. On je podsetio da su prošle nedelјe u Subotici puštene u rad dve obnovlјene velike trafostanice.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pečenjara

    25. septembar 2018 | 15:20

    Pretpostavljam da će restoran na Pančićevom vrhu sad imati stabilno snabdevanje strujom.

  • DOLE

    25. septembar 2018 | 21:30

    JA SAM SRBIN ZIVIM IRADIM U NEMACKOJ 30. GOD.MOJE MISLJENJE NEMA NA SVETU JSCE I BOLJE TEHNOLOGIJE OD NEMSCKE TREBA SE IMATI U VIDU HITLEROBOG VREMENA STASU BILI SA NJIMA VAZNOJE SARADJIVATI NORMALNOJE KOME KAJMK A KOME SIR SIR I KAJMAK OBADVOJE FUNKCIONISU BEZ PROPAGSNDE. ZNAMO SVI ZA VTEME HITLERA KOLKO SU BILI JAKI. KOJA .AMRRIKA SAMO PROPAGANDA ZATO STOJE DALA KREDIT NEMACKOJ POSLE RATA NEMCI NE VOLE AMERIKU ALI SU KOLOMIJA MNOGO BOLJI OD AMERI SU DUSOVADNICI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA