Otvoren Međunarodni sajam energetike

EPS investicijama čuva energetsku bezbednost Srbije

  • 0

Veliki investicioni ciklus i projekti „Elektroprivrede Srbije“ osiguraće da se očuva životna sredina i iz domaćih izvora proizvede dovoljno električne energije za celo srpsko tržište, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Na otvaranju 14. Međunarodnog sajma energetike i 15. sajma zaštite životne sredine Ekofer u Beogradu, Grčić je rekao da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših evropskih i svetskih ekoloških standarda.

- Osnovni zadatak EPS-a je da ostane nezavisan sistem i da svi naši korisnici, kojih ima 3,5 miliona u Srbiji i dalje dobijaju električnu energiju koja je proizvedena u Srbiji. Time EPS doprinosi energetskoj bezbednosti i nezavisnosti Srbije. U obavezi smo i da nastavimo sa razvijanjem EPS-a, kojem je mesto u samom vrhu tehnoloških dostignuća i inovacija – rekao je Grčić.

On je istakao da će i treću godinu za redom EPS završiti sa profitom i da je na ovogodišnjoj listi na devetom mestu po uspešnosti poslovanja u jugoistočnoj Evropi.

- MMF je posle tolikih kritika u prethodnom periodu rekao da je EPS ozbiljno napredovao, visoko podigao nivo poslovanja i da je kompanija koja ima budućnost – rekao je Grčić i najavio da će se nastaviti unapređenje poslovanja, a da će posebna pažnja biti posvećena investicijama.

- Uskoro će zaživeti prvi EPS-ov vetropark u Kostolcu, pokrenut je projekat odsumporavanja u TENT A, a odmah će uslediti i u TENT B. Aktiviran je projekat gradnje novog bloka B3, snage 350 MW u TE „Kostolac B“, za koji je dogovor postignut još 2008, a sada imamo gradilište. Do kraja godine ili početkom 2019. EPS će raspisati tender za investiciju kapitalnog remonta blokova A1 i A2 u TENT A, vrednu 200 miliona evra, koju će realizovati sopstvenim sredstvima iz ušteda. Nastavićemo izgradnju TE „Kolubara B“ i to jednog bloka snage 350 MW. Nadamo se da će već naredne godine početi projekat gradnje Moravskih hidroelektrana – naglasio je Grčić.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski je rekao da je posle tri decenije stagnacije ponovo pokrenut investicioni ciklus u energetici koji će državi osigurati energetsku bezbednost, što je za Srbiju od strateške važnosti.

- Srbija je energetski bezbedna država, a tome će doprineti i pokrenuti investicioni ciklus vredan više od tri milijarde evra, koji će trajati do 2025. godine – rekao je Deđanski.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine poručio je da svi moramo promeniti svest i prestati da zagađujemo životnu sredinu.

- Znate da sam često kritikovao naš elektro-energetski sistem zbog onoga što se radilo po pitanju životne sredine prethodnih decenija, dok sada moram da pohvalim EPS koji je već uložio 300 miliona evra u ekologiju i planira do 2025. da uloži više od 800 miliona evra. To je dobar primer i da svako od nas treba da po pitanju ekologije gura kamen uzbrdo i prebaci ga na drugu stranu – rekao je Trivan.

Međunarodni sajmovi Ekofer i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom Snaga prirode.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA