Otkriveno zašto letenje avionom nije zdravo!

Istraživanje je sprovedeno na više od 200 aviona

  • 4

Naučnici sa Univerziteta Stirling otkrili su uzrok glavobolja i vrtoglavica, kao i problema sa disanjem i vidom, koji se javljaju kod posade u avionima.

Evo zašto uvek morate da nosite tenisku lopticu kada putujete avionom!

Naime, putnike u avionima bi trebalo upozoriti na zdravstvene probleme jer zagađeni vazduh u avionu može da prouzrokuje ozbiljne poteškoće, naglasili su stručnjaci, piše Daily Mail.

Istraživanje je sprovedeno na više od 200 aviona i pokazalo je povezanost između isparavanja u avionima i zdravstvenih problema nastalih zbog vazduha u kabinama letelice.

Naučnici sa Stirlinga su otkrili uzrok hroničnih i akutnih simptoma od glavobolja i vrtoglavica, pa do problema sa disanjem i vidom.

- Jasna je povezanost između zdravstvenih problema i vazduha u avionima zagađenog zbog isparavanja motornog ulja i drugih tečnosti koje se koriste pri letu. To je profesionalni i javni zdravstveni problem koji ima posledice - rekla je dr Susan Mikelis.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači su analizirali dve posade aviona koje su imale problema sa štetnim parama u avionu. U jednoj posadi, njih 65 posto imalo je zdravstvenih problema, a u drugoj, koja je bila u avionu u kojem je curilo ulje, 75 posto posade imalo je neke od simptoma.

Naučnici tvrde kako su najveći uzroci takozvanog aerotoksičnog sindroma organofosfatne hemikalije koje se koriste u mlaznim motorima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alrksandar

    19. jun 2017 | 21:54

    A kad ce te da otkrijete toplu vodu

  • Izgibljeni

    19. jun 2017 | 14:58

    Ja sam se samo jednom vozio avionom i cim smo sleteli trco sam u wc od straha nikad vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA