STRAŠAN VIRUS NAPADA KOMPJUTERE PO SRBIJI: Ovo je jedini način da se zaštitite od njega (FOTO) (VIDEO)

U Srbiji se širi računarski virus poznat kao "ransomware" koji enkriptuje elektronske podatke na njima, a potom se ljudi ucenjuju da hakerima uplate novac za vraćanje istih

  • 5

Korisnici računara oduvek su podložni brojnim kompjuterskim virusima i prevarama, a nakon što je MUP pre nekoliko dana upozorio ljude u Srbiji da se "ransomware" prevara proširila, u nastavku vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da zaštitite svoje računare i podatke.

 

PAŽNJA, U TOKU JE VELIKA INTERNET PREVARA U SRBIJI: Policija objavila detalje, EVO ŠTA DA RADITE KAKO BISTE SE ZAŠTITILI!

 

"Ransomware" je prevara u kojoj haker enkriptuje (zaključa) elektronske podatke na računaru žrtve, a potom od nje zahteva novac za vraćanje, odnosno otključavanje. Pored "ransomware" virusa, postoji i gomila drugih, a najčešći znakovi da vam je kompjuter zaražen malwareom su: spor rad, određeni programi ne funkcionišu, promenjena početna stranica na internet pretraživaču, onemogućeno brisanje određenih programa.

 

Kako biste se zaštitili od virusa savetuje se redovno ažuriranje operativnih sistema. U podešavanjima je najbolje podesiti automatsko ažuriranje sistema da bi vaš kompjuter svakodnevno dobijao najnovije zakrpe u bezbednosti.

 

Pogledajte kako možete uključiti Windows update:

 

 

Savetuje se i instalacija antivirusnih softvera. Neki od besplatnih antivirusa koje možete instalirati su Avast, Avira, AVG, a svi oni nude najosnoviju zaštitu besplatno, dok je za naprednije funkcije neophodno platiti.

 

Takođe, ne bi bilo loše da bekapujete (kopirate) svoje podatke van računara, kako bi i u slučaju napada ili brisanja uvek imali rezervne fajlove. Najbolje rešenje za ovo je korišćenje popularnih cloud servisa, kao što su Google Drive, One Drive, Dropbox... Svi oni nude dosta gigabajta besplatnog prostora, a ukoliko vam to ne bude bilo dovoljno, uvek možete platiti koji dinar za još koji gigabajt prostora.

 

Foto: freeimages.com/sqback

Foto: freeimages.com/sqback

 

Fajlove možete bekapovati i na eksterne uređaje poput flash memorija ili eksternih hard diskova.

 

Pored pomenutih saveta, korisnici treba da obrate pažnju i na sledeće stvari:

 

- Na internetu posećujte samo proverene stranice i ne otvarajte linkove koji vam deluju sumnjivo (uglavnom reklame za kojekakve čudotvorne proizvode koji se nalaze sa strane)

 

- Izbegavajte piratizovane softvere koji u sebi mogu da sadrže viruse

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF

Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF

 

- Skenirajte sve fleš memorije i hard diskove koje povezujete na računar za eventualne viruse

 

- Skenirajte svaki "attachment" koji primite u e-mail-u.

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    24. decembar 2015 | 11:51

    Racunarima se bavima 11 godina ovo su gluposti windows update treba biti ugasen od virusa zastita zavisi licno od tebe oni koji ne mogu bez anti virusa preporuka 360 Security i Kaspersky

  • Broj Jedan

    24. decembar 2015 | 13:58

    Kaspersky... i mirno spavajte...

  • virus killer

    24. decembar 2015 | 14:20

    Ovo je stara vest kao i rimsko carstvo. Lako se resava taj virus,samo lakoverni ce platiti hacker-ima trazeni iznos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA