DAN INTERNET DOMENA SRBIJE: Danas postoji više od 90.000 sajtova sa .rs i .srb domenima

U hotelu Hajat održava se Dan internet domena Srbije i obeležava 10. godišnjica postojanja Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS)

  • 0

U hotelu Hajat održava se Dan internet domena Srbije i obeležava 10. godišnjica postojanja Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a ta dvodnevna konferencija jedan je od načina na koji RNIDS doprinosi razvoju interneta u Srbiji.

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALO SLANJE E-MAILOVA 1984. GODINE: Prespajanje kablova, zvanje telefonom...

Direktor RNIDS Danko Jevtović rekao je Tanjugu da će na toj konferenciji u fokusu biti globalni događaji vezani za internet, predstaviće najzanimljivije sajtove među više od 90.000 domena koji su registrovani u zemlji na domenima .rs i .srb, kao i da će posebna pažnnja biti posvećena bezbednosti na internetu.

- Bezbednost na internetu je sve važnija tema današnjice. Internet je prodro u sve pore našeg društva i to utiče na naše svakodnevne živote. Da bismo povećali bezbednost na internetu, moramo da edukujemo prvenstveno korisnike interneta, da im pomognemo da razumeju koji su rizici - rekao je Jevtović.

Dodaje da je u Srbiji donet Zakon o informacionoj bezbednosti, koji to reguliše na sistemski način, kao i da je u procesu formiranja i nacionalno telo koje će o tome brinuti, te da će isto tako RNIDS formirati svoje telo koje će pomoći korisnicima.

Internet je u našoj zemlji praktično već 20 godina, od 1996. U početku je bio veoma skroman, pristupalo se preko dial-ap modema, analognih linija, brzine od 2.400 do 56.600 kilobita po sekundi (kbps), a kasnije, 2000. godine, uvedene su digitalne linije od 64 kbps.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Devedesetih je povezivanje na internet bio veliki problem, jer su se koristili tzv. bbs-ovi i korišćenje modema je onemogućavalo korišćenje telefonske linije, onda je bila karakteristična situacija da dete hoće da ide na internet, a onda nekome treba telefon, pa se čuje "vrisak" - "spuštaj slušalicu, jer će se prekinuti internet veza", a takođe, dosta se dugo čekalo na učitavanje internet strana.

Pojavom kablovskog i ADSL širokopojasnog interneta, gde postoji poseban kabl za internet, do tih situacija više ne dolazi. Brzine su počele da rastu i da na taj način omogućavaju korisnicima da imaju uživo prenos interneta i da podacima mogu da pristupe bez osećaja kašnjenja.

Tokom vremena, internet se menjao, tako da brzina koja je bila dovoljna da se ne oseti kašnjenje bila je ispod jedan megabit po sekindi (mbps), a sada se ta brzina procenjuje na oko tri megabita u sekundi, što je dovoljno da se gleda film visoke rezolucije (HD).

Prosečna brzina interneta u Srbiji sada je oko 10 mbps, što omogućava nesmetan rad za nekoliko korisnika u domaćinstvu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA