Odloženo suđenje ginekologu koji se sumnjiči za smrt bebe u Valjevu

Tokom postupka, za sud je bio merodavan nalaz Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu

  • 2

Gradonačelniku Valjeva, dr Slobodanu Gvozdenoviću, odloženo je suđenje na neodređeno vreme i nastavak glavnog pretresa biće naknadno zakazan. Naime, ginekologu valjevske Opšte bolnice, čije suđenje zajedno sa istragom, traje više od deset godina, sudi se zbog smrti bebe na porođaju, pišu Novosti.

Tragedija: Trudnicu iz Niša porodili u 7. mesecu, beba umrla posle 3 dana, a za njom i majka!

Na jučerašnjem suđenju trebalo je da budu saslušani članovi Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali se nisu pojavili.

Gvozdenović je optužen za teško delo protiv zdravlja ljudi, da je odgovoran za smrt nerođene bebe Ivane i Saše Katić iz Kožuara kod Uba. Prema optužnici, u noći između 23. i 24. januara 2007. godine u tadašnjem Medicinskom centru, sada Opštoj bolnici Valjevo, nesavesno je postupao pri pružanju lekarske pomoći prilikom porođaja Ivane Katić, zbog čega je nastupila smrt ploda.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Valjevu, donetom 30. aprila 2015. godine, Gvozdenović je oslobođen odgovornosti. Apelacioni sud u Beogradu tu presudu je ukunuo oktobra iste godine i naložio novo suđenje.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Tokom postupka, za sud je bio merodavan nalaz Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, da je tokom porođaja došlo do patnje ploda i usporenja rada srca. Zbog toga je porođaj trebalo obaviti carskim rezom kada je to uočeno, a ne pet sati kasnije, kako je učinjeno.

Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, međutim, od kog je Osnovni sud tražio novo veštačenje, konstatovao je da je uzrok smrti bebe bila upala pluća i da čak i ranije obavljen porođaj ne bi novorođenče spasao smrti.

Obducent MUP Srbije, dr Ljubiša Božić, na suđenju u julu ostao je pri svojim nalazima, koji se potpuno podudaraju sa mišljenjem Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Božić je u zapisniku sa obdukcije pre 10 godina naveo da je smrt bebe nastupila zbog udisanja plodove vode.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA