Sestra i pripadnici Srpske garde na ekshumaciji Giškinih posmrtnih ostataka na Centralnom groblju (FOTO)

Giškini posmrtni ostaci biće preneti u Crnu Goru, a sutra će biti pokopani u zajdničkoj grobnici njegovih roditelja

  • 11

Na Centralnom groblju u Beogradu u toku je ekshumacija tela Đorđa Božovića Giške, nekadašnjeg komandanta Srpske garde, i njegovih roditelja.

Ekshumaciji su prisustvovali njegova sestra Slavica i više pripadnika garde koji su se oprostili od njega.

Otkrivena istina o Giškinom ubistvu posle 16 godina: Patolog obara teorija o pucnju u leđa

Posmrtni ostaci biće prevezeni u Crnu Goru, gde će u subotu, po Giškinoj želji, biti sahranjeni na groblju u selu Kuči, u porodičnoj grobnici. Postojeći spomenik na Centralnom groblju u Beogradu ostaće gde jeste, za uspomenu.

Foto: e-stock/Milos Rafailovic

Želja pokojnog Giške bila je bude sahranjen u Beogradu, blizu svog pokojnog druga Belog i da bi mu majka obilazila grob, a kasnije je bio plan da počiva pored svojih predaka. Giška je napravio zajedničku grobnicu i sve svoje pretke tamo preneo i želeo je da jednog dana počivaju svi zajedno.

Giška je rođen 15. septembra 1955. u Peći. Živeo je do 1964. u Čortanovcima, a potom se njegova porodica seli u Beograd. Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković. Kao jako mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem.

Foto: e-stock/Milos Rafailovic

Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje da se intenzivno druži sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem.

Kako su prijatelji govorili, bio je gospodin čovek sa manirima, obišao je svet, govorio nekoliko jezika. Cela njegova soba bila je u knjigama, od poda do plafona, na svim jezicima koje je govorio. Naučio ih je putujući i boraveći u zatvorima. Pričalo se i da je držao predavanja zatvorenicima, učio ih jezicima.

Gišini prijatelji i poštovaoci sa zastavom tokom ekshumacije Foto: e-stock/Milos Rafailovic

Giška je nekoliko puta bio teško ranjavan i iza sebe imao 11 godina robije, ali je pre rata svojim savetima pokušavao da smiri uzavrele strasti među mladim kriminalcima. 15. septembra 1991. godine  poginuo je na ratištu u Gospiću. Opširnije možete pročitati OVDE

Giška je govorio devet jezika i završio je tri fakulteta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    13. oktobar 2017 | 15:51

    Saradnik DB-a kao i vecina tih nazovi tvrdih momaka. Daleko kulturniji od vecine njih. I izuzetno snazan covek

  • Tito,Tempo,Tudjman,Ivica,Rasim,Ivan i Zeka

    13. oktobar 2017 | 13:14

    Такв се једном рађа. И Апис би ти позавидео. Исти пут сте имали. Е мој команданте! Никад ниси хтео да мењаш веру за вечеру,ни клуб упркос притисцима. Да си био " кварљива роба" сигурно би био жив. Почивај у миру. Хвала ти. А Бог је Велик па ће дати што су Српске земље кад- тад ће да се врати.

  • Cika Velja

    13. oktobar 2017 | 15:40

    Rekoh ja jednom da su sad kriminalci gospoda???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA