≫ 

OVO JE NJENA NAJVEĆA POBEDA: Poginula bodi-bilderka Branislava Jovanović SPASILA JE TRI ŽIVOTA!

Sportistkinja kao donor organa produžila život pacijentima

  • 4

Nastradala fitnes-instruktorka Branislava Jovanović (48) spasila je tri života nakon što je u nedelju poginula u udesu kod Kovačice, jer je bila donor organa! Odmah nakon što je preminula u Opštoj bolnici u Pančevu, njena jetra i dva bubrega su presađeni životno ugroženim pacijentima u Urgentnom centru i Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Potresne reči i tvrdnje supruga poginule bodi-bilderke Branislave: Umirala je dok sam je zvao, a od samog početka puta je sve slutilo na nesreću

Zahvaljujući humanosti naše sportistkinje, jedna mlada devojka i dva muškarca sad imaju nadu za duži život.

NE ZNAJU KO JE DONOR

Prema nezvaničnim saznanjima, lekari bolnice u Pančevu su odmah nakon Branislavine smrti izvadili zdrave organe stradale žene.

- Čim su organi izvađeni, transportovani su u Beograd, gde su istog dana presađeni. Jednoj mladoj devojci presađena je jetra u Urgentnom centru, i to vrlo uspešno, čime joj je praktično spasen život. Takođe, na Kliničkom centru lekari ove ustanove presadili su bubrege pacijentima koji su bili prvi na listi čekanja, i čiji su životi visili o koncu - kaže izvor iz Ministarstva zdravlja.

Po zakonu, porodica primaoca ne sme da zna ko je donor. Od 25. januara ove godine Srbija je primljena u organizaciju Evrotransplant, što je omogućilo da pacijentima kojima je potrebna transplatacija organi budu dostupniji.

Foto-ilustracija: Profimedia

U ovom trenutku Evrotransplant čini osam zemalja - Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija. To znači da se potencijalni donor traži među 135 miliona ljudi, čime su povećane šanse da se na vreme uradi uradi transplatacija, jer za svih osam zemalja postoji jedna lista čekanja.

Na listi čekanja je preko 15.000 pacijenata, a prošle godine je urađeno 7.000 transplatacija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemun

    15. novembar 2017 | 11:32

    Potresno, a ujedno za divljenje. Laka ti zemlja, ženo velika....

  • Alex

    15. novembar 2017 | 12:25

    Porodica ne sme ali vi smete. Žao mi ih je svo troje. Neka im je večna slava.

  • Veki

    15. novembar 2017 | 11:50

    Veliki humanista sta reci!pocivaj u miru sa andjelima ,bas potresno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA