Otkrivena najveća malverzacija ikada na Balkanu: Carinik uporno puštao cisternu sa "gasom", dok iz nje nije procurela VODA! (FOTO)

Carinski službenici su uspeli da firmu uhvate na delu i spreče dalje zloupotrebe

  • 21

Posle višemesečne istrage službenici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina sprečilo je dalje zloupotrebe kompanije, koja se bavi distribucijom goriva, sa uvozom i izvozom tečnog gasa. Carinski službenici su u subotu, 25. novembra uspeli da pomenutu firmu uhvate na delu i spreče dalje zloupotrebe.

Ni najlukaviji krijumčari ne mogu da prođu skener srpskih carinika: Za 14 sekundi oni nađu SVE!

Slučaj je otkriven kada su sačekali da cisterna ovog izvoznika dođe na granični prelaz Mali Zvornik i vratili je do Zrenjaninskog puta gde je preuzela druga ekipa službenika i pod pratnjom je sprovela do skladišta u Subotici u kome je navodno u nju utovaren tečni gas.

Cisterna koja je prema dokumentaciji prevozila gotovo 20 tona tečnog gasa iz Srbije u BiH, bila je navodno natovarena propan butan smešom kupljenom u Subotici za kupca u Brčkom.

- Naši službenici su pratili rad sporne kompanije iz Beograda i posle izvesnog vremena imali smo razloga da verujemo da se umesto izvoznog posla, tu zapravo dešavaju mahinacije sa izvozom goriva - kaže Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

Foto: Uprva carina

- Umesto da zaista izvozi gas u BiH, pomenuta firma je tamo odlazila sa cisternom koja je bila natovarena vodom, dok je u Srbiji podnosila dokumentaciju za povraćaj PDV i time direktno nanosila štetu državnom budžetu - ističe Ribać.

Tokom detaljne kontrole u skladištu carinici su prvo skinuli carinske plombe koje nisu bile oštećene, a potom su se upustili u zahtevan posao istakanja tečnog gasa iz cisterne. Zahtevali su da se roba tj. tečni gas iz cisterne u kojoj se navodno nalazila pretoči u drugu praznu kamion-cisternu koju su prethodno izmerili dok je bila prazna.

Foto: Uprava carina

Da su sumnje carinika bile opravdane uverili su se vrlo brzo, pošto je iz cisterne umesto gasa počela da ističe – voda, a propan butan smeše je zapravo bilo samo oko 10 kg, što bi moglo da stane i u bocu za kućnu upotrebu.

Foto: Uprva carina

- Verujemo da je namera bila da se sa jedne strane naplati povraćaj PDV od Srbije, a da se potom u BiH iz cisterne istoči voda i zaista sipa gas koji je kod naših suseda jeftiniji, kako bi se ostvarila razlika u ceni kada se taj gas proda u Srbiji na crnom tržištu - naglašava Ribać dodajući da carinska služba sprovodeći opsežne istrage potencijalnih zloupotreba postiže značajne rezultate i daje ozbiljan doprinos borbi protiv sive ekonomije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    27. novembar 2017 | 19:29

    A zašto je u BiH jeftiniji gas, benzin, dizel...?

  • Mrgud

    27. novembar 2017 | 17:53

    Sad ce carnici biti pohapseni zbog zlopotrebe sluzbenog polozaja i revnosno obavljanja posla.....

  • Otac 5 oro dece

    27. novembar 2017 | 18:25

    Koja KOMPANIJA je u pitanju.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA