≫ 

Malverzacije u "Luci Beograd": Tužilaštvo traži minimum 5 godina zatvora za Bubala

Tužilaštvo smatra da je tokom postupka dokazana krivica optuženih za dela za koja se terete, kojima su kako se tvrdi oštetili budžet za više miliona evra

  • 9

Tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo je od Specijalnog suda da bivšeg ministra Predraga Bubala osudi na kaznu zatvora ne manju od pet godina, zbog zloupotreba prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine.

BEKO DOŠAO U SUD: Luka Beograd moja najgora odluka u mom životu!

Za još pet optuženih tužilaštvo je predložilo istu kaznu, dok je za dvojicu optuženih predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora.

Tužilaštvo smatra da je tokom postupka dokazana krivica optuženih za dela za koja se terete, kojima su kako se tvrdi oštetili budžet za više miliona evra.

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja tužilaštvo je predložilo da na kaznu, ne manju od pet godina zatvora, osudi pored Bubala i izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora za bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Završne reči odbrane planirane su za sredu i četvrtak, nakon čega se očekuje da sud zakaže objavu prvostepene presude. Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi "Vorldfin" iz Luksemburga čiji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok.

Tokom svog svedočenja pred sudom, biznismen je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao.

U septembru ove godine Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA