≫ 

Ukinuta presuda koljaču iz Mirijeva

Apelacioni sud je naložio da mu se ponovo sudi

  • 15

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Obren Zirojević (37) bio osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, jer je pre dve godine ubio biznismena Draga Mašulovića (61) čije je telo raskomadao, a potom pokušao da sakrije u garaži u Mirijevu.

Obren je ubio biznismena, pa njegovo raskomadano telo sakrio u garaži. Evo koliko je mirijevski koljač dobio za brutalan zločin

Apelacioni sud je naložio da mu ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Taj sud smatra da se osnovano u žalbi Zirojevićevog branioca ističe da su u obrazloženju presude izostali jasni i argumentovani razlozi u pogledu zaključka prvostepenog suda da je okrivljeni krivično delo izvršio na podmukao način iz koristoljublja, te da su dati razlozi potpuno nejasni, a što je za posledicu imalo i pogrešno utvrđeno činjenično stanje u pogledu navedenih kvalifikatornih oblika - krivičnog dela teško ubistvo.

Apelacioni sud smatra da je u pogledu postojanja kvalifikovanog oblika ubistva - teškog ubistva na podmukao način, potrebno da se delo vrši na posebno prikriven način i da je učinilac ispoljio lukavost i prepredenost koje prevazilaze normalnu obazrivost kod izvršenja ovog dela.

- Podmuklost nije dovoljno ceniti samo objektivno, kroz okolnosti koje ukazuju da žrtva nije očekivala udarac sa leđa, već i subjektivno, kroz okolnosti koje ukazuju da je učinilac lukavo, prevarno, prepredeno ili smišljeno izabrao takav način izvršenja dela kojim će žrtvu lišiti života onda kada se ona tome ne nada i kada ne može da se brani.

Foto: Facebook

- U tom smislu, neophodno je da takav subjektivni element bitno prevazilazi standardne okvire potajnosti i prikrivenosti koji mogu biti prisutni i kod drugih krivičnih dela ubistvo - smatra Apelacioni sud.

Osim toga, smatra da se osnovano se u žalbama branioca okrivljenog navodi da su činjenična utvrđenja prvostepenog suda iz izreke presude o načinu ubistva u suprotnosti sa mišljenjem veštaka datim na suđenju.

Takođe, osnovano se žalbama okrivljenog i njegovog branioca navodi da u obrazloženju prvostepene presude ni u pogledu druge kvalifikatorne okolnosti - ubistva iz koristoljublja nisu dati jasni, potpuni i argumenovani razlozi jer je prvostepeni sud propustio na osnovu savesne ocene svakog dokaza pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima izvede zaključak o izvesnosti postojanja činjenice - da je okrivljeni za sebe zadržao iznos od 3.000 evra koji su pripadali pokojnom.

- U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti povrede na koje je ukazano rešenjem Apelacionog suda, te će, između ostalog, utvrditi položaj u kojem su se nalazili Zirojević i Mašulović u trenutku zadobijanja prvog udarca, te da li je okrivljeni čekićem udario nekoliko puta Mašulovića s leđa pre nego što je on pao na pod, nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku, dajući o svim činjenicama koje su predmet dokazivanja dovoljno jasne i argumentovane razloge - naveo je apelacioni sud.

Foto: Facebook

Apelacioni sud je Zirojeviću produžio pritvor do daljeg nalazeći da i dalje stoje razlozi za njegovo zadržavanje, između ostalog, jer je okrivljeni nakon izvršenja krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret činio sve kako ne bi bio otkriven, što ukazuje na opasnost da će, ukoliko bude bio pušten na slobodu dati u bekstvo i na taj način postati nedostupan sudu.

Mašulovićevi raskomadani delovi tela pronađeni su na dve lokacije, dok je prethodno usmrćen sa 15-sak udaraca čekićem u potiljak.

Zirojević je na suđenju rekao da se kaje zbog zločina i tvrdio da je Mašulovića ubio jer ga je pritiskao da mu vrati pare od džipa koji je prodao.

Izvinio se porodici ubijenog i uputio saučešće.

U beogradskom naselju Mirijevo u februaru 2015. godine u podrumu zgrade pronađeno je telo Mašulovića, bez ruku i nogu.

Unakažen leš pronašli su stanari zgrade i odmah pozvali policiju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oko

    22. decembar 2017 | 20:17

    Opet taj naš apelacioni sud stvarno sramota sta oni rade

  • Donja Murtulica

    22. decembar 2017 | 23:25

    Muka mi je kad ovo čitam. Žao mi je što nema smrtne kazne. Ovaj ubica ne zaslužuje drugu kaznu od smrtne. Ali nažalost ona ne postoji u našem zakonodavstvu.

  • Sudija dred

    22. decembar 2017 | 23:42

    Apelujem da se apelacioni sud ukine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA