≫ 

Opasan otpad u Novom Sadu: Uhapšen vlasnik fabrike (FOTO) (VIDEO)

Ekološka inspekcija je otkrila više od 1.000 tona opasnog otpada u industrijskoj zoni

  • 6

Posle otkrivanja 20 tona opasnog otpada u blizini Obrenovca, ekološka inspekcija je, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom, otkrila više od hiljadu tona opasnog otpada u industrijskoj zoni u Novom SaduU krugu nekadašnje Hemijske industrije Novi Sad širi se neprijatan miris otpadnih ulja i hemikalija čije se poreklo još ispituje, piše RTS.

Institut "Vinča" uradio analizu otpada u Obrenovcu: U burićima opasni organski rastvarači

Prostor je izdat firmi "Step trans" koja ima dozvolu za skladištenje opasnog otpada iz 2012. godine, ali za svega 32 tone. Međutim, samo u jednom podzemnom rezervoaru pronađeno je više od 1.000 tona opasnih materija.

Foto: Služba za komunikaciju i saradnju sa medijima

- Vlasnik "Step transa" je juče lišen slobode, zove se Jovan Stepanov. Urađena su uzorkovanja materije koje se tu nalaze. Laboratorijske analize će pokazati. U zavisnosti od toga, mi ćemo uz pomoć resornog ministarstva uraditi adekvatno zbrinjavanje tog otpada u cilju zaštite života i zdravlja ljudi koji ovde žive - kaže Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Foto: Služba za komunikaciju i saradnju sa medijima

U još nekoliko rezervoara nađeno je po više stotina tona ulja i hemikalija nepoznatog porekla.

ZLOČIN PREMA SOPSTVENOM NARODU I DRŽAVI

- Utvrdićemo u kojoj meri je toksičan i šta se sve zapravo tu nalazi, ali još važnije je da će istraga uz pomoć tužilaštva utvrditi najpre odakle je taj otpad, kojim putevima je došao ovde i kako se dogodilo da se nađe na mestu na kojem mu mesto nije. Ovo je zločin prema sopstvenom narodu i državi i tako treba da se tretira - istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. - Insistiraćemo da se odgovorni sankcionišu na najstroži mogući način. Nastavićemo sa akcijom otkrivanja i kažnjavanja nesavesnog postupanja opasnim otpadom u Srbiji i nećemo se zaustaviti. Obrenovac i Novi Sad su početak i vreme je da se Srbija već jednom normalizuje što se toga tiče - rekao je Trivan.

Pokrajina, koja ima svega 12 ekoloških inspektora, najavljuje pojačanu kontrolu. Do sada nisu uspeli pokušaji za izgradnju postrojenja za tretman industrijskog opasnog otpada za koji je EU namenila donaciju od 14 miliona evra – jer niko nije želeo da ustupi lokaciju za tu namenu.

Foto: Služba za komunikaciju i saradnju sa medijima

U Srbiji se godišnje proizvede oko 100.000 tona opasnog otpada, koji po zakonu može da se skladišti u krugu fabrike najduže godinu dana.

Ne zna se koliko tog otpada se preradi. Međutim, najveći problem je takozvani istorijski otpad koji se decenijama nalazi na 80 lokacija.

Foto: Služba za komunikaciju i saradnju sa medijima

Prvi rezultati ispitivanja opasnog otpada biće dobijeni za desetak dana.

Ministarstvo će objaviti kontakt, odnosno elektronsku adresu i broj telefona na koji će svi građani moći da prijave slučajeve za koje sumnjaju da je reč o neadekvatnom zbrinjavanju opasnog otpada, da bi nadležne institucije shodno tome reagovale.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sveto

    26. januar 2018 | 20:47

    Jaka smo mi drzava, malo inspektora a jos manje koristi i rezultata od njih.

  • Milk

    27. januar 2018 | 00:30

    Kraj iste te fabrike posluje fabrika koja svoj otpad spaljuje i nikud ga ne odvozi pa nikom nosta, inspekciju to ne zanima

  • Pandora

    26. januar 2018 | 21:20

    Da li je istina da se na teritoriji grada Ruma pocinje sa izgradnjom fabrike za reciklazu medicinskog otpada koja je ,,proterana" iz Stare Pazove???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA