Organizovana grupa "mlati pare" varanjem osiguranja: Insceniraju saobraćajku, pa opelješe lekare, veštake i advokate!

Reč je uglavnom o uigranim ekipama i povratnicima koji idu u korak sa tehnologijom

  • 14

Nesreću "izrežiraju" noću, bez svedoka. Skuplji automobili, kasko osigurani, sudare se sa starijim vozilom s kojim isceniraju udes, nakon čega zovu policiju, a u međuvremenu, u kola su ubačeni i polovni i oštećeni delovi. Sledi uviđaj, a onda i procena štete. Jedna organizovana kriminalna grupa otkrivena je tako u Šapcu, kada je izvršivši prevaru sa motorima, uspela da "izvuče" 1.4 miliona dinara.

U velikoj akciji policije "Barba" uhapšeno 10 osoba: Kriminalna grupa krijumčarila drogu

Prema ovom scenariju dešavaju se neke od najčešćih šema prevara u osiguranju u Srbiji, otkriva, za "Novosti", Vinko Bošković, šef odseka u Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta u bankarstvu i drugim finansijskim institucijama Uprave kriminalističke policije, PU za grad Beograd.

Reč je uglavnom o uigranim ekipama i povratnicima koji idu u korak sa tehnologijom.

Foto-ilustracija: Pixabay

- Najvažniji elementi ovih krivičnih dela su davanje lažnih mišljenja i podnošenje lažnih izveštaja prilikom isplate štete. O kom obimu kriminala je reč, najbolje govori podatak da je u Evropi (prema podacima iz 2012. godine) na ime lažnih "šteta" isplaćeno 10 milijardi evra! Za lažne telesne povrede osiguravajuće kuće dale su čak tri milijarde - objašnjava Bošković, kroz čije su ruke prošle i nedavne istrage o malverzacijama u srpskim bankama.

U Srbiji, poslednjih godina, prevare u osiguranju čine oko četiri procenta krivičnih dela u sveukupnim prevarama. Modus za ova dela su - nepravilne dijagnoze, lažiranje nezgoda, prevare s polisama i dogovorene krađe vozila.

U fingiranim saobraćajnim nezgodama ponekad je, uključen čitav tim profesionalaca, među njima su lekari, advokati, veštaci, svi koji svoje znanje koriste u izvršenju krivičnog dela.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nbs

    29. januar 2018 | 15:36

    Ima li ovaj čovek nešto od škole, kad ovako može da priča skroz paušalno?!

  • Aco GROF

    29. januar 2018 | 14:22

    Ovaj najstariji šef odseka Vinko, vidi se da je stručan za otkrivanje tople vode!

  • binsr

    29. januar 2018 | 12:07

    E neka neko i njima uzme pare, oni od svih otimaju. Kad treba da ti prodaju polisu, najsladji su, a kad te potrefi steta i hoces da se naplatis, onda ih nigde nema. Info za sve, manje od 3% od godisnje prodatih polisa za kola bude prijavljeno za stetu.. vise od 97% je njihovo.. toliko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA