Slučaj "Kontrast": Porodici žrtve pravo na naknadu, oni poručuju da im je pravda važnija od para

Zbog tragedije u "Kontrastu" prvooptuženi Ganić je osuđen na pet godina zatvora, Stanišić i Papuga na po devet, a Ratković na sedam godina zatvora

  • 4

Branku Miladinoviću, ocu novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava tragičnog požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast" 2012. godine, nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Novom Sadu, dosuđeno je pravo na naknadu materijalne štete.

OTAC ŽRTVE POŽARA U "KONTRASTU": Vlasnik diskoteke iz zatvora tražio novac od osiguranja!

Tom sudskom odlukom, četvorica osuđenih za požar u diskoteci, Alojz Ganić, vlasnik objekta i dvojica zakupaca Slaviša Stanišić i Dejan Ratković, električar Miroslav Papuga, kao i Republika Srbija i Grad Novi Sad, obavezni su da porodici Miladinović solidarno nadoknade materijalnu štettu.

Ne želeći da otkrije o kojoj je sumi reč, s obzirom na to da je reč o nepravosnažnoj presudi i da je uložio žalbu, Miladinović veli da je višestruko manja od one koja se nalaze na originalnim računima koje je prikazao sudu.

- Nije nam toliko stalo do para, nego do pravde - kategoričan je Miladinović.

- Mada mi nisu priznali veliki deo materijalnih troškova, najvažnije je da je u ovom postupku, što se navodi i u obrazloženju presude, utvrđeno da za tragediju u "Kontrastu" ima i krivice predstavnika državnih organa uprave i lokalne samouprave.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U obrazloženju presude, u koju su "Novosti" imale uvid, između ostalog se navodi da je inspekcijski pregled o sprovođenju mera zaštite od požara u "Kontrastu" urađen dva puta od njegovog otvaranja do tragičnog požara, ali da kontrola sprovođenja svih mera tehničke zaštite od požara - nije urađena.

- U tom objektu nisu bili ispunjeni tehnički uslovi za performanse uz upotrebu pirotehničkih sredstava niti su preduzete sve Zakonom propisane obavezne mere za zaštitu od požara - navodi se u obrazloženju presude, i dodaje da su nadležni savesno obavljali službene dužnosti, nikada ne bi došlo do užasne tragedije 1. aprila 2012. godine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Odmah posle ovog požara, službenici novosadskog odeljenja Sektora za vanredne situacije uradili su kontrolu svih kafića u gradu, ali je to bilo kasno za nastradale i njihove porodice.

Zbog tragedije u "Kontrastu" prvooptuženi Ganić je osuđen na pet godina zatvora, Stanišić i Papuga na po devet, a Ratković na sedam godina zatvora. Postupci koji su se vodili protiv građevinskog inspektora, načelnice Turističke inspekcije i troje protivpožaraca zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju "Kontrast", završeni su oslobađajućim presudama.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

ŠESTOGODIŠNjI POMEN

Ispred spomen-obeležja kod diskoteke “Kontrast”, 1. aprila u 13 časova, biće obeleženo šest godina od tragedije u kojoj su nastradali Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde. Porodice i prijatelji će u znak sećanja upaliti sveće i položiti cveće na spomen-obeležje u ulici Sentandrejski put.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA