≫ 

Bio je Mađar, katolik, izjašnjavao se kao Jugosloven i voleo Srbiju više od svih nas: Potresna ispovest druga poginulog pilota (FOTO)

Koliko je sve pogodila vest o Robertovoj smrti, ali i kakav je bio čovek najbolje govori činjenica da će sutra na sahranu u Somboru doći svi klasići iz Mostara

  • 27

Tragedija koja se 11. aprila dogodila kod Kovačice, kada se srušio vojni avion "super galeb G-4", u kojoj je poginuo major Robert Kaloci (48) duboko je potresla ne samo Srbiju, već i celu bivšu Jugoslaviju.

Bili su piloti kakvi se retko sreću! Klasa poginulog Roberta Kalocija bila je među najboljima u Jugoslaviji (FOTO)

Koliko je sve pogodila vest o Robertovoj smrti, svedoči profesor sa Vazduhoplovne akademije u Beogradu i Robertov školski drug, Vladimir Nikolić (48).

Poginuli pilot sa studentima Vazuhoplovne akademije u Zadru. Na prvoj fotografiji Kaloci i naš sagovornik Vladimir Nikolić Foto: Facebook

Zajedničko školovanje

- Robert i ja smo bili školski drugari. Zajedno smo 1985. otišli u Mostar, upisali smo Vazduhoplovni opšti smer srednje škole "Maršal Tito", završili smo '89. i iste godine zajedno otišli na Vazduhoplovnu akademiju u Zadar - priča za Telegraf.rs Vladimir Nikolić.

Odeljenje IV/e koje su pohađali Robert i Vladimir, imalo je stopostotnu prolaznost, bili su najbolji u celoj Jugoslaviji.

- Koliko nas je sve pogodila vest o Robertovoj smrti, ali i kakav je bio čovek najbolje govori činjenica da su mi se u roku od 24 časa javili svi naši klasići i svi dolaze na sahranu drugu u Sombor - dodao je Vladimir.

Generacija 1989. Vazduhoplovne gimnazije iz Mostara dolazi na sahranu stradalom pilotu (u krugu) Foto: Facebook

Početak rata

Vladimira i Roberta rat je zatekao u Zadru, kada im se putevi na neki način razilaze, ali su ostali u kontaktu.

- Početkom rata ja sam prešao u civilno vazduhoplovstvo, a Robert je postao vojni pilot lovačkog aviona. On je bio Mađar, katolik, izjašnjavao se kao Jugosloven, a koliko je bio odan svojoj zemlji pokazuje činjenica da je do kraja živeo i radio u Srbiji. Koliko je voleo našu zemlju, slobodno mogu reći da je bio veći Srbin od svih nas.

- O njemu vam svi mogu reći samo najbolje. Bio je vrsni pilot i niko ne može reći da je stradao svojom krivicom, postupio je po protokolu, kako je najbolje mogao. A svima koji se razumeju u vazduhoplovstvo, podatak da je avion pao 500 do 700 metara od njih, govori da je do zadnjeg časa pokušavao da "izvuče" i sačuva avion, rizikujući svoj život - rekao je Vladimir, potresen zbog smrti prijatelja.

Pokušavali da "izvuku" avion

Pilot Robert Kaloci i kopilot Aleksandar Matić su uspeli da se katapultiraju iz aviona, ali nažalost major Kaloci je poginuo, a dok se major Matić oporavlja od teških povreda.

Mesto pada vojnog aviona u ataru varoši Kovačica Foto: Marko Jovanovic

Major Robert Kaloci iza sebe ima bogato radno iskustvo. Radio je na aerodromu u Podgorici, pa u Kovinu, Batajnici, na Vojnoj akademiji u Beogradu radio je kao predavač, zadnje je radio kao opitni pilot.

- Iza njega je ogromno iskustvo i siguran sam da nije stradao svojoj greškom, ali ne treba niko da to komentariše, tu je komisija koja će utvrditi šta se desilo - dodao je Nikolić.

Sve ljubavi poginulog pilota

- Voleo je avione, ali omiljeni hobi mu je bilo pecanje i kuvanje paprikaša - dodao je Vladimir.

Iza Roberta je ostala supruga Snežana i sin Marko.

VIDEO Mesto pogibije hrabrog pilota:

Daljinac

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    12. april 2018 | 16:26

    Najbolji sinovi ovih prostora su bili Jugosloveni. Slava mu.

  • Sone

    12. april 2018 | 19:33

    Hoce i sad neko postaviti pitanje da je ovaj nastradali srpski pilot Robert Kaloci bio srbin ili ne?Neki dan u vezi onog Danija iz PVO sto je komandovao baterijom obaranja F117 se potegla prica jel srbin ili ne.Nebitno je ko pripada kojoj religiji bitno je da su casno sluzili srbiji,nazalost danas zbog nase aljkavosti odrzavanja "kanti" od aviona.Bolje neimati vazduhoplovstvo nego se blamirati i gubiti ovakve pilote.Saucesce porodici.Rugamo se hrvatima kako ce im padati F16 jer su kante,a kod nas avioni padaju bez rata.

  • Srbin

    12. april 2018 | 16:37

    Junace neka ti je slava i hvala!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA