≫ 

Droga u kinder jajima i pečeno pile filovano oružjem: Ulov carine meri se milijardama dinara (FOTO) (VIDEO)

Svet šverca prevazilazi sve granice kreativnosti

  • 6

Carinici su tokom proteklog vikenda zaplenili manju količinu narkotika, ali najveći utisak ostavio je jedan od putnika koji drogu je krio na krajnje neobičnom mestu - u plastičnim delovima dva kinder jajeta koje je sakrio ispod remena.

Na graničnim prelazima ima neverovatnih ideja švercera, pa materijala za dogodovštine carinika, zavedenih u zvaničnim dokumentima ima na pretek i dobro se pamte.

Zaplenjeni lažni dresovi fudbalske reprezentacije Srbije, a ovako izgledaju: I kriminal je u znaku Mundijala (FOTO)

- Pronalazili smo oružje koje je bilo sakriveno u pečenom piletu, nalazili smo određenu količinu droge u punđi devojke u tri sata ujutro na jednom graničnom prelazu, nalazi smo toster koji je bio pun basnoslovno skupih satova - prepričao je načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Ivan Ribić za RTS.

VIKEND "ULOV" NARKOTIKA 

Protekli vikend bio je vrlo živopisan. Kada su zbog potrebe za pojačanim nadzorom putnika koji izlaze iz zemlje, ali i na osnovu analize rizika, carinici na izlaznoj strani prelaza Gradina 16. juna odlučili da detaljno pregledaju "tojotu" nemačkih registarskih oznaka, kao i putnika i njegov prtljag, imali su dobar osećaj.

Iako je 47-godišnji vozač, turski državljanin, carinicima rekao da nema ništa da prijavi, pregled automobila demantovao je njegove reči.

Pokušaj šverca u paklici cigareta Foto: Uprava carina

Tada je ispod vozačevog sedišta pronađena plastična činija u kojoj se nalazilo nekoliko PVC kesica ispunjenih marihuanom.

Droga je otkrivena i u kutiji od cigareta, ali i u ličnom prtljagu, a kasnije još 61 tableta ekstazija.

Sličan prekršaj otkriven je i 15. juna, na izlazu graničnog prelaza Preševo, kada je „mercedes“ nemačkih registarskih oznaka kojim je putovao državljanin Grčke nastaljen u Hanoveru stigao na red za kontrolu.

44-godišnji vozač je rekao da nema ništa da prijavi, ali su carinici uočili da nešto krije iza leđa, tačnije, ispod kaiša pantalona koje je nosio. Reč je o plastičnoj unutrašnjosti dva kinder jajeta koju je iskoristio kako bi u njih sakrio marihuanu.

Nova taksa za čarter letove putnicima izbija iz džepa još 30 evra!

Poslednji u nizu prekršaja sa narkoticima otkriven je juče, na Horgošu, u autobusu novopazarskih registarskih oznaka koji je putovao od tog grada ka Nemačkoj.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, 48-godišnji vozač i svih 45 putnika je dalo odričan odgovor.

Autobus je ipak odvojen za detaljnu kontolu i tom prilikom je u torbici 28-godišnjeg Novopazarca, u otvorenoj kutiji "vinstona", uočeno nešto neobično.

Naime, na dnu paklice, između cigareta, nalazio se providni celofan u koji je bila umotana bela maramica.

Kada su je razmotali, carinici su ustanovili da se u njoj nalazi oko 1 gram praškaste materije. Analizom praha pomoću aparata "MS ditekšn" otkriveno je da se radi o stopstotnom heroinu.

REKORDNA ZARADA NA CARINI

Uprava carine je od početka godine u budžet Republike Srbije prosledila rekordnih 225 milijardi dinara, a prednjači naplata PDV-a pri uvozu, saopšteno je iz Uprave.

Ubiranje carinskih prihoda povećano je za 50 odsto u odnosu na 2013. godinu, čime je Uprava carine već premašila polovinu plana za ovu godinu, navodi RTS.

Porasla je i efikasnost u otkrivanju krijumčarene robe, što je, kako kažu, rezultat bolje organizacije, savremene opreme i dobre obuke carinika.

Zaplena na Gradini 16. juna Foto: Uprava carina

Sve što je vrednije od 100 evra, a kopnom, vodom ili vazduhom stigne na neki od 76 graničnih prelaza, carini se, preneo je RTS.

- Na taj način mi smo ostvarili plan naplate u budžet za 51 odsto, već za pet meseci, a u odnosu na prošlu godinu bolji smo za 13 odsto. Prošle godine naplatili smo 500 milijardi dinara, što bi značilo da je svaki drugi dinar koji je naplaćen obezbedila carinska služba - rekla je Snežana Karanović, pomoćnik direktora Sektora za carinske postupke.

KRIJUMČARENI NOVAC POSEBNO OPASAN ZBOG TERORIZMA

Pred carinicima su dva na prvi pogled suprostavljena zadatka, da omoguće brz promet putnika i robe uz sprečavanje zloupotreba. Najčešće se krijumčare - zlato, novac i droga, a načini za to su neiscrpni.

Sve što se zapleni prodaje se na javnim licitacijama koje organizuje Uprava carina, dok se devize za koje se sumnja da su stečene nelegalno prosleđuju u budžet.

Pokušaji krijumčarenja novca radi nelegalne trgovine ili finasiranja terorizma su u porastu.

- U protekle tri godine oduzeli smo 13 miliona evra, prošle godine 4,5 a za svega nekoliko meseci ove godine milion evra - kaže Karanovićeva.

Pored zaplene, akciza i "uvoznog PDV-a" izvor prihoda su i carinske dažbine.

Već četiri godine zaredom Carina beleži rast naplate. Taj podatak je još značajniji ako znamo da su u istom periodu carinske stope zbog procesa pridruživanja Evropskoj Uniji, u proseku snižene za više od 12 odsto.

To je nadomešteno efikasnošću, kažu u Carini, dodajući da raspolažu najsavremenijom opremom, koja obuhvata 23 skenera, fiber optiku, pejdžere za radioktivnost i lasere za otkrivanje sastava bilo koje materije.

DROBILICA I DROGA VREDNA VIŠE OD MILON DINARA U BEOGRADU

Pripadnici MUP-a u Beogradu zaplenili su više od 10 kilograma marihuane čija se vrednost procenjuje na milion i dvesta hiljada dinara i uhapsili V.B. (1971), N.P. (1985) i K.M. (1993) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

U ugostiljeskom objektu na Čukarici policijaje pronašla 3 kg marihuane, a kasnije u stanu uhapšenog još sedam Foto: MUP

U jednom ugostiteljskom objektu na Čukarici policija je kod V.B. pronašla tri kilograma marihuane, a kasnije u stanu u kojem boravi još sedam kilograma ove opojne droge, električnu vagicu i 2.550 evra.

Takođe, policija je kod radnice ovog objekta K. M. pronašla paketić sa marihuanom, kao i drobilicu sa tragovima ove opojne droge.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Video: Akcija policije u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djosa

    18. jun 2018 | 15:19

    Sta se dalje radi sa zaplenjenom kolicinom,narkotika,oruzija,nakita i novca?

  • Ateista senior

    18. jun 2018 | 17:16

    Krijumčari kriju a carinici treba da nađu, i jedni i drugi koriste svoje sposobnosti,tako je oduvek bilo kao igra mačke i miša.Ako carinici rade svoj posao kako treba biće manje šverca.

  • Bosko

    19. jun 2018 | 09:28

    Uneli tolike pare u budzet,a imaju najmanju platu u drzavnom sektoru. 28 400 dinara. Bruka i sramota !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA