≫ 

Jovan je otišao u grad da proslavi 18. rođendan, a nije ga dočekao: Mladić koji nikada nije probao drogu umro je od velike doze ekstazija

U Beogradu juče sahranjen mladić koji je preminuo zbog prevelike doze droge

  • 30

Izlazak u grad i jedan noćni provod za Jovana Paunovića (17), srednjoškolca i sportistu iz Beograda bio je koban. Samo veče pošto je proslavio punoletstvo, pre pravog rođendana koji nije ni dočekao, sa školskim drugom otišao je tog 17. juna na popularan splav, na kom se tradicionalno organizuju žurke i gde je lako doći do jeftine droge.

Epilog je potresan - mladića je u zoru, u pratnji policije, na VMA prevezla Hitna pomoć, gde je, zbog ogromne količine ekstazija (MDMA) u krvi, kasnije tog dana - preminuo. Tolike da je ličilo na trovanje ekstazijem, samoubistvo, ili kako porodica sumnja - ubistvo. Nesrećni mladić sahranjen je juče na Novom groblju.

Posle 2 godine nađeno Aleksandrovo telo: Krenuo po umrlicu svoje majke i utopio se. Sumnja se da je zbog tuge izvršio samoubistvo

Majka Ana nije ni slutila da je njen jedinac, inače odličan đak i vrhunski odbojkaš, ikada i probao drogu. A doktori su joj tog jutra koje nikada neće zaboraviti, rekli da je u njegovoj krvi bila količina ekstazija pet puta veća od smrtonosne!

- Bili smo vrlo bliski i Jovan mi nikada nije ni pomenuo drogu ni prokleti ekstazi - kaže Nebojša.

- Šokirala nas je informacija da je progutao toliko droge, pa sumnjamo da je to uradio svojevoljno. Od jutra kada je Jovan stigao na Odeljenje za toksikologiju VMA, otkrio sam mnogo toga o tim popularnim rejv žurkama, o LSD, MDMA, "ekserima", spidu, marihuani i što je najgore, da se do toga dolazi lagano. To je već duže popularna zabava mladih, a sve te otrove u klubovima prodaju deca, srednjoškolci, verovatno radeći za neke veće dilere koji se ne otkrivaju.

Kako Nebojša priča, Jovan je u provod krenuo sa 15.000 dinara, koje je dobio prethodne večeri na rođendanu, a u preuzetoj garderobi u bolnici nije bilo ni dinara, pa veruju da su mu dileri nudili raznovrsnu drogu dok mu nisu izvukli sav novac. Policiji je, kako kaže, ostavio podatke o devojci od koje su mladići kupili drogu kobne noći.

Jovan je bio sportista i odličan učenik Foto: Facebook/Jovan Paunović

- Saznao sam da su Jovan i školski drugar te noći kupili po dva ekstazija za po 1.000 dinara, ali šta se desilo kasnije niko nije mogao da mi potvrdi - nastavlja naš sagovornik potresnu ispovest.

- Po "kockicama" koje sam sklopio, oko 2.15 Jovanu je pozlilo i momci iz obezbeđenja splava su ga izveli napolje, prekoputa lokala. Drug je "nestao" i od tri časa posle ponoći, Jovan je ostao sam na pločniku u najgorim mukama.

Kako kaže, saznao je i da su mu prolaznici ukazivali pomoć, da se tresao i izgledao kao da ima epileptični napad, ali ne može da poveruje da satima niko nije pozvao Hitnu pomoć, ili da je njima trebalo toliko vremena da dođu.

- Lekari dolaze i to pešice, u zoru, nešto posle šest ujutru Jovan je bio na VMA - prepričava Nebojša događaje kobne noći.

Novi JEZIVI trend među tinejdžerima u Srbiji: Deca se slikaju dok se drogiraju - u školi, na času, pored policijskih kola! Fora je samo da džoint bude što veći (FOTO)

- Kada smo njegova majka Ana i ja stigli, ležao je na odeljenju intenzivne nege, u vidno lošem stanju, a dežurne doktorke su nam potvrdile najgore sumnje, da su nade da preživi - minimalne. I te večeri, u 21.15, pošto su mu svi organi otkazali, preminuo je. Nadam se da će zbog bezbednosti druge dece policija sprečiti da se ovakva tragedija ponovi.

Po rečima Tatjane Sekulić iz Višeg javnog tužilaštva, u toku je predistražni postupak o ovom slučaju, a dežurni tužilac naložio je obdukciju i toksikologiju. Nalazi, međutim, još nisu stigli, pa nema potvrde kolika je bila količina narkotika u krvi preminulog mladića i da li će biti pokrenuta istraga.

- U svakom kraju zna se ko je diler i on je lako dostupan. Tablete ekstazija se uglavnom prodaju na žurkama i one mogu da se nađu već od 400 ili 500 dinara. Marihuana može da se kupi na ulici i to čak i kao već smotani džoint ili da je kupac sam uvija. Često se cena kreće od par stotina dinara, pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta. U preprodaji droge neretko učestvuju i maloletnici i po pravilu, oni dovode i nove kupce - objašnjava Đokić.

GDE JE HITNA POMOĆ

Prava je misterija zašto je Jovanu pomoć ukazana tek ujutru, puna tri sata pošto je izveden sa splava jer mu je pozlilo - kaže Nebojša.

- Saznao sam da su policija i Hitna te noći zbog Jovana primili između pet i šest poziva, verovatno od raznih prolaznika koji su videli mladića u vrlo lošem stanju. Policija ga je oko 5.30, zbog stampeda dece koja izlaze sa splava, jedva locirala. Ležao je na travi, zgrčen, imao agresivne trzaje, a bio je svestan sve vreme do bolnice.

Iz Hitne pomoći nam je juče potvrđeno da je jedini registrovan poziv primljen od policije u 5.24, a da je ekipa na terenu bila 13 minuta kasnije.

VIDE Pokojni Sinan Sakić je nekoliko puta bio na ivici života zbog droge:

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    22. jun 2018 | 10:31

    Drug ma kakav drug taj olos ga navukao i ostavio da umre pravi drug ga nebi ostavio

  • Brana

    22. jun 2018 | 10:33

    Ne zatvarajmo vise oči i uši i pamet...prosetajte oko splavova posle 02h,takvih situacija koliko hocete....zao mi je svakog mladog zivota ali je pravo cudo kako nema vise fatalnih ishoda....

  • Ja

    22. jun 2018 | 17:03

    Bolesnici jedni kako vas nije sramota da tako pisete o detetu! ko nema dete u ovom uzrastu bolje neka cuti a ko ima jedino moze da moli Boga da ga cuva.Svi smo mi nekad nesto probali iz radoznalosti ,alkohol ponajvise pa kome se svidelo nastavio je a kome nije odustao je od njega a danas je na izvolte sve od droga ,dobra deca neupucena u tu pricu samo da probaju zbog drugara eto i uvuku se.Moj sin nikad nije liznuo alkohol i pre neki dan neznajuci nista o njemu nazdravio votkom na eks nekoliko puta na 18 .rodj.i zavrsio u hitnu a sutra dan da je mogao sam sebe bi tukao od ocaja sto je sebi to dozvolio iz NEZNANJA.Zao mi je ovog deteta beskrajno.Roditelji dragi cuvajte decu jer u tim godina pamet je luda,prijateljski odnos i saveti su jedino sto roditelj moze da ucini da osvesti dete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA