Droge ima na svakom ćošku, deca od džeparca mogu da kupe "eksere", ali i još gore supstance (ulični cenovnik dilera)

Ove godine će decu u prvom, četvrtom i šestom razredu posećivati obučeni policijski službenici i pričati sa decom o narkomaniji

  • 30

Ministarstvo zdravlja formiralo je nedavno spisak - listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, na kojima je trenutno više od 360 supstanci. Samo u poslednjih šest meseci na listu je dodato oko 20 novih supstanci. Tokom prošle godine takođe je dodat otprilike isti broj.

Droga koja dolazi je smrtonosnija, jedna ili dve doze odnose život: Uvode se nove mere, nemamo mnogo vremena

Sve više novih droga, sve je dostupnije. Promenio se način distribucije droge. Deca mogu preko interneta da poruče drogu i jako je teško stati na put takvom načinu dostave novih psihoaktivnih supstanci.

Deca se sve mlađa odlučuju da probaju neki narkotik, Printskrin: Youtube/Smiley

Ministar policije smatra da mora da se jača uloga roditelja u borbi protiv narkomanije. On je naglasio da je MUP zajedno sa Ministarstvom prosvete pokrenuo projekat u školama, pa će ove školske godine decu u prvom, četvrtom i šestom razredu posetiti obučeni policijski službenici i pričati sa decom o narkomaniji.

Najmlađi lečeni zavisnici od droge u Srbiji imaju zastrašujuće malo godina, a još opasnija od toga je reakcija njihovih roditelja

- Radiće se i na edukaciji roditelja koji moraju da znaju koje promene u ponašanju njihove dece mogu da budu prvi alarm. Organizovaće se i predavanja o sajber kriminalu, da roditelji znaju koliko to može biti povezano sa raznim oblicima kriminala, pa i sa drogom - naglasio je on.

NEPOVRATNO IZGUBLJENI MLADI ŽIVOTI

Podsetimo, u poslednjih nekoliko nedelja preminulo je četvoro mladih ljudi od posledica konzumiranja droge. Jovan Paunović (17) preminuo je ispred splava pošto je popio veliku količinu ekstazija. Dvadesetjednogodišnja Mirjana M. preminula je početkom jula u iznajmljenom stanu u Beogradu. M. M. (17) preminula je u Kragujevcu od, pretpostavlja se, posledica konzumiranja ekstazija. Beživotno telo mladića N. Š. (18) pronađeno je 19. juna u zgradi gde je stanovao u Bačkoj Palanci. Mediji su preneli da niko ne zna od čega je zdrav mladić umro.

Ministar policije je istakao da je zahvaljujući akcijama policije i stalnim hapšenjima narkodilera i zaplenama, sve manje droge na ulicama a u prilog tome govori podatak da je droga na ulicama poskupela 30 do 40 odsto.

Foto: Telegraf

CENE NA ULICI

- Nastavljamo borbu dalje, naročito protiv sintetičkih droga, što je novi trend svuda u Evropi. Dobijaju se u kućnim laboratorijama, jeftinije su. Nastavićemo sa zaplenama kako bi pokazali da smo potpuno posvećeni zaštiti života svakog našeg građanina - zaključio je ministar.

"Ekseri" su od 500 do 1.200 dinara, više koštaju "red bull" i "tesla", jer imaju veći procenat MDMA u sebi. Pet grama marihuane moguće je na ulici naći za 2.500 dinara, a ako se uzima 10 grama onda se dobije i "popust" i "mušterija" dobije sve za 4.000 dinara, a verovatno može da se nađe i za manje novca, ali je, kažu upućeni, kvalitet lošiji. Heroin (0.5 gr) je 500 dinara, dok je ceo gram oko 1.000 dinara, spid-amfetamin košta između 1.200 i 1.500 dinara zavisno od "snabdevača", esidi-slike znaju da variraju od 1.500 do 2.500 dinara, zavisno od toga koliko su sveže. Čist, beli MDMA je 1.500-2.000 dinara za gram, crni u komadu je od 2.000 do 2.500 dinara. Sečeni kokain je 50 evra, a cena može da ide i do 100 evra.

Cene se kreću od 500 dinara pa nagore, Foto: Čitalac Telegrafa

VIDEO: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valter

    14. jul 2018 | 19:42

    Promenite samo zakon - dozivotna robija za one koji prodaju drogu.

  • Mira

    14. jul 2018 | 20:29

    Smrtna kazna za dilere droge! Ministar policije ili da radi svoj posao ili ostavka. Roditelji rade kao robovi samo za režije, decu od posla ne vide... Sve je više psihički obolelih... ubistava i samoubistava... starci moraju da rade do 65. godine a mladi idu u nepovrat.

  • Otac

    14. jul 2018 | 19:08

    Država, policija?! Šta rade?! Je li mi roditelji da se oslobadjamo narko dilera !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA