≫ 

14 Srba je tog dana izašlo na njive, to je bila njihova poslednja vršidba: Albanci su počinili masakr, kombajn je i dalje radio u mestu, u krvavom žitu (FOTO)

Žeteoci su se neuobičajeno dugo zadržali, a Stevo Lalić i Dragan Odalović otišli su da ih potraže. Na 200 m udaljenosti od mesta gde se nalazio kombajn zaustavili su se i videli kako kombajn radi u mestu. Usledio je šok...

  • 5

Tog 23. jula 1999. godine vreme je stalo. Na njivama u selu Staro Gracko na Kosovu i Metohiji pripadnici albanske terorističke takozvane OVK mučki su ubili 14 srpskih zemljoradnika iz zasede. Najmlađi među njima imao je samo 15 godina. Teroristi su ispalili na stotine metaka i niko nije preživeo. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.

19 godina od ubistva Srba u Starom Grackom: Đurić traži da se prekine zavera ćutanja o zločinačkoj OVK

Parcele na kojima su radili graniče se sa atarima albanskih sela Bujanče i Veliki Alas, u blizini su Bujanačke šume.

Četrnaestorica srpskih seljaka, među kojima je bio i dečak od 15 godina izašla je na vršidbu na svojim njivama, na pomenutom mestu, oko 18 časova.

Pošto su se ovi žeteoci neuobičajeno dugo zadržali, Stevo Lalić i Dragan Odalović iz sela Gracko otišli su da ih potraže. Na 200 m udaljenosti od mesta gde se nalazio kombajn zaustavili su se i videli kako kombajn radi u mestu. Usledio je šok.

Porodice žrtava zločina u Starom Grackom Foto: Telegraf

U krvavom žitu ugledali su telo jednog od postradalih seljana. Odmah su se vratili u Staro Gracko (oko 21.30) i brzo telefonom obavestili policijsku stanicu u Lipljanu, naglašavajući da imaju poginulog čoveka.

Prevodilac Kfora, Albanka, odgovorila je da trenutno nemaju kola na raspolaganju. Srbi su ponovili poziv telefonom bar 10 puta, ali je odgovor prevodioca Albanke bio isti.

Kada su videli da je to bezuspešno, Stevo Lalić je otišao u policijsku stanicu u Lipljanu. Kfor je tada poslao transporter u koji je pomenuti Stevo Lalić ušao i odmah su krenuli na lice mesta i zaustavili su se 50 m od kombajna, koji je još radio u mestu.

Spomen ploča stradalima Foto: Telegraf

Britanski vojnici Kfora su - konstatovali da je na kombajnu ubijeni čovek sa tri hica u leđa. Pretragom terena nađeno je još ostalih trinaest leševa koji su ležali posvuda u blizini traktora i u pšenici.

Kfor je obavio uviđaj i tela poginulih prebačena su u KBC Priština.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Spomenim stradalim Srbima Foto: Telegraf

ZLOČINCI NA SLOBODI

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci, što je razlog iz koga Srbi nerado odlaze na groblje.

Među zločine na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolic u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa "Nišš ekspresa" kod Podujeva.

VIDEO: Ko je Slavica Glišić, najveća srpska čedomorka?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    23. jul 2018 | 12:20

    Neka se stidi Nato, KFOR i cela međunarodna zajednica. Večna Slava žeteocima...

  • Novosađanin

    23. jul 2018 | 12:53

    Neka neka..pred Bogom će odgovarati..to će biti gore nego pred sudom!

  • dsri

    23. jul 2018 | 12:51

    Neka je laka crna zemlja mucki ubijenim srbima😡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA