U poslednjih 15 godina ubijeno je i napadnutno više od 40 advokata, a mnogi slučajevi ni dan-danas nisu razrešeni

Fizički napadi, sačekuše i likvidacije advokata sve su češća pojava u Srbiji

  • 11

Jedan od najpoznatijih srpskih advokata, Dragoslav Miša Ognjanović (57) ubijen je sinoć oko 19.30 časova ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu. Nažalost ovo je samo jedan slučaj napada na advokate, od preko 40 koji su se dogodili u poslednjih 15 godina.

JEZIVI DETALJI UBISTVA: Advokat iskrvario na rukama ranjenog sina (26), izbezumljeni mladić dozivao pomoć i jaukao "tata, tata"

Fizički napadi, sačekuše i likvidacije advokata sve su češća pojava u Srbiji, a uglavnom su meta oni koji vode teške slučajeve, branitelji ubica i kriminalaca. U poslednjih 15 godina bilo je preko 40 ovakvih slučajeva, a nažalost mnogi su i dalje nerazrešeni i ubice i napadači su na slobodi.

Policija na licu mesta Foto: Telegraf

Poslednji slučaj koji je potresao javnost je ubistvo koje se dogodilo sinoć kada je likvidiran advokat Dragoslav Miša Ognjanović, dok je njegov sin koji je bio pored njega ranjen i prevezen u Urgentni centar. Navodno su advokata napadači upucali iz puške i umakli, a policija i dalje traga za njima.

Ubijeni advokat Dragoslav Miša Ognjanović bio je oženjen najlepšom Srpkinjom (FOTO)

Dragoslav je ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo, a na isti način, u septembru prošle godine ubijen je i advokat iz Jagodine, Nemanja Stojanović. On je upucan oko 3 sata posle ponoći, a jedan od četiri ispaljena hica pogodio ga je pravo u glavu. Ubica ni nakon godinu dana nije pronađen.

Advokat Nemanja Stojanović ubijen je ispred svoje kuće Foto: Facebook

U decembru 2015. godine na Vračaru ubijen advokat Vladimir Zrelec. On se pune tri nedelje nakon oružanog napada borio za život u Urgentnom centru u Beogradu, a zatim je podlegao povredama.

Za njegovo ubistvo osumnjičen je Vladimir Šaranović (41), koji je više od dve godine nakon ubistva Zreleca, bio u bekstvu, a uhapšen je 9. januara ove godine u okolini Zrenjanina.  Prošle nedelje Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Šaranovića, kojom se tereti za krivična dela teško ubistvo i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zbog marihuane koja je pronađena u stanu u kojem je boravio sa suprugom.

Vladimir Zrelec Foto: Facebook

Ubistvo advokata nije rešeno punih 11 godina

Prošlo je 11 godina od ubistva Momira Lazića, poznatog advokata iz Sente, a o zločincu se još ništa ne zna. Dugogodišnji predsednik nekadašnjeg Opštinskog suda u Senti, a potom advokat, ubijen je sa dva hica u svojoj kući 1. februara 2007. godine. Njegovo telo pronađeno je sutradan u predsoblju kuće, a tokom uviđaja utvrđene su dve rane na glavi, jedna na bradi, a druga na potiljku.

Policija već 11 godina traga za ubicama advokata Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ugledni advokat, kako su ga opisivali meštani Sente, u trenutku kad je ubijen, bio je sportski obučen, a u policijskim zapisnicima ostalo je zabeleženo da u kući nije izvršena premetačina, kao i da iz nje ništa nije odneto. Lazićev mobilni telefon nađen je dva dana posle ubistva.

U nekoliko navrata od policijskih sagovornika javnosti je predočavano da je ubistvo Lazića „policijski rešeno” četiri meseca pošto se dogodilo.

Sanju Papić je tužna vest sačekala u Hrvatskoj: Neposredno pre ubistva advokata objavila je sliku sa njihovom devetomesečnom ćerkom (FOTO)

Do danas, međutim, za surovu likvidaciju poznatog senćanskog pravnika niko nije odgovarao. Rasvetljavanju zločina nije pomoglo ni to što se pre četiri godine njegov brat Goran Lazić, ugledni lekar, obraćao najvećim državnim zvaničnicima i nadležnima u tužilaštvu i policiji.

Momir Lazić je prema nezvaničnim informacijama branio i Mladena Krstajića Foto: MNPress

Stanovnici Sente govorili su tada da je, kada je ušao u advokatske vode, Lazić zastupao najpoznatije senćanske firme i neke poznate fudbalere uglavnom prilikom zaključivanja ugovora o transferu. Prema nezvaničnim informacijama, zastupao je i sadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Mladena Krstajića, a koliko je poznato, nikada nije branio okrivljene za krvne delikte.

Paljenje automobila i kancelarija i  bacanje kiseline u oči 

Osim ubistava česte su i pretnje koje se upućuju advokatima na različite načine, te su nekima zapaljeni automobili, mnogi su surovo prebijani, a dvojici advokata sipana je kiselina u oči.

Opomena- paljenje automobila Foto: Profimedia/imageBROKER

U Valjevu je 2007. godine pucano u noge advokatu Dušku Đukanoviću ispred njegove advokatske kancelarije. Policija je pretpostavila da su Đukanoviću pucali u noge kriminalci koji su u sukobu sa njegovim klijentima.

Četiri godine kasnije još jedan advokat je dobio opomenu kišom metaka u obe noge. U pitanju je advokat Aleksandar Zarić zvani Miško, koji je zastupao Milorada Ulemeka Legiju u žalbi na presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Ranjen je 24. juna, oko 23 sata u Ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu, a prema njegovim tvrdnjama napala su ga dvojica muškaraca. On je operisan na Vojnomedicinskoj akademiji, i ubrzo se oporavio.

Aleksandar Zarić dobio je kišu metaka u noge Foto: Ilustracija / Profimedia

Advokati su čak dobijali i udarce pesnicama u sudskim hodnicima, a jedan advokat iz Tutina udaren je bejzbol palicom u glavu, zbog čega je mesec dana bio u komi. Mnogi su otišli i korak dalje te je Milanu Vujinu i Nenadu Vukasoviću bačena je kiselina u oči, a sada pokojni Marko Kastratović je u leto 2015. godine povređen nožem ispred svoje kancelarije.

Ni paljenje automobila i kancelarija nije izostalo, te je u Pančevu je krajem 2015. godine zapaljen automobil advokata Stevana Jakovljevića, dok je 2005. godine u Jagodini izgorio je džip advokata Dušana Gašića, a jednom advokatu iz Rume bila je zapaljena advokatska kancelarija.

Advokati u Beogradu obustavljaju rad u znak protesta zbog ubistva kolege Dragoslava Ognjanovića

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac izjavio je sinoć Tanjugu da je cela advokatura u šoku zbog ubistva Dragoslava Miše Ognjanovića, i ranjavanja njegovog sina, i najavio da će jedan dan sledeće nedelje obustaviti rad u znak protesta zbog ubistva kolege.

Advokati u Beogradu obustavljaju rad u znak protesta zbog ubistva kolege Dragoslava Ognjanovića

Gostiljac je rekao da će povodom ovog zločina tražiti hitan sastanak sa ministrima pravde i policije zbog pitanja sistema bezbednosti advokata u državi.

Dragoslav Miša Ognjanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je najavio da će u znak protesta zbog drugog ubistva advokata u Beogradu za manje od tri godine, na jedan dan u toku sledeće nedelje advokati obustaviti rad.

Advokatska komora Beograda, čiji je Ognjanović bio član, smatra da je "pucanj u Mišu Ognjanovića - pucanj u sve advokate" i zahteva od nadležnih organa da momentalno stave u funkciju sve svoje resurse i raspoložive kapacitete i formiraju posebne timove kako bi počinioci ovog zločina bili pronađeni.

Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Advokatska komora Beograda smatra da bi se brzim pronalaženjem počinioca poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

Advokati, kako se ističe, moraju uživati jednaku krivično-pravnu zaštitu kao sudije i tužioci, što do sada nije bio slučaj, jer je veliki broj napada na advokate u prošlosti ostao nerasvetljen.

AKB je podržala inicijativu Gostiljca da se obustavi rad u znak protesta zbog ubistva kolege.

Ministarstvo pravde je takođe najoštrije osudilo ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića, kao i ranjavanje njegovog sina i apeluje na nadležne državne organe da preduzmu sve neophodne mere iz svoje nadležnosti kako bi se u najkraćem roku utvrdili motivi, kao i počinioci ovog tragičnog događaja.

(Marija Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    29. jul 2018 | 11:50

    Nazalost to se desava, trebali bi pravosudje i ministarka da se zapitaju zasto je to tako, moja tasta je izgubila cerku jos 1995, slucaj jos nije zavrsen

  • Aris

    29. jul 2018 | 12:14

    Imamo li Državnog tužioca? Gde je? Kako mu je ime? On može da zategne državu za sedam dana!

  • SRBIJA

    29. jul 2018 | 15:30

    Sta rade nasi advokati i sudije,suruju zajedno e to je najveca mafuja,advokat nadje dobrog klijenta dogovor sa sudijom uzmu pare i pustaju,svaki drugi kriminal u Srbiju sta cujes dobro je poznat policiji ima vise krivicnih dela i svi na slobodu,niko nece da brani krivog Stojka iz Leskovac svi oce kriminalce tu su pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA