Pohlepni niški bankar ukrao klijentima 240.000 evra, ojadio i Grka za 7.000 (ŠEMA PLANA PLJAČKE)

Ovo je druga milionska pljačka banaka u Nišu koju su počinili njeni službenici

  • 12

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave u produženom trajanju protiv Nišlije Aleksandra A. (35), kojom se tereti da je kao šef za odnose sa klijentima Vojvođanske banke proneverio 196.560 evra i 5.345.392 dinara. Aleksandar suđenje čeka na slobodi, jer je u pritvoru bio samo dva meseca.

Blagajnik Aik Banke osuđen na tri godine zatvora: Proneverio POLA MILIONA EVRA zbog kocke

Ovo je druga milionska pljačka banaka u Nišu koju su počinili njeni službenici. Prvi se parama klijenata "omastio" Miloš Krivokapić, blagajnik AIK banke koji je prisvojio više od pola miliona evra, za šta je pravosnažno osuđen na samo tri i po godine zatvora.

Kako je utvrđeno tokom istrage, Aleksandar A. je imao dobro razrađenu šemu koju je primenjivao iskorišćavajući poverenje svojih kolega što mu je omogućilo da sa računa klijenata podigne ogromnu sumu.

Filijala Vojvođanske banke, Foto: Telegraf

Sa deviznog računa Nišlije E. O, Aleksandar A. je podigao 39.300 evra tako što je sačinio isplatni nalog na kojem je falsifikovao potpis klijenta banke, sa njim otišao na blagajnu i podigao novac lično sa obrazloženjem da će ga on predati stranci, jer je reč o važnoj osobi koja je kod njega u kancelariji. Na sličan način Nišlija S. M. ostao je bez 44.920 evra, njegovoj sugrađanki A. M, Aleksandar je uzeo 70.000 evra, T. M. je oštećen za 19.700 evra, a D. Z. za još 1.000, od Ž. K. je uzeo 4.753.000 dinara, a Prokupčaninu N. A. 492.392 dinara, dok je B. K. ispraznio račun za 5.000 evra.

Poverenje u srpsku banku skupo je platio i grčki državljanin P. X. kojem je Aleksandar sa računa skinuo 7.640 evra – navodi se u podacima iz optužnice.

Pohlepnom bankaru ni to nije bilo dosta, pa je zadužio Nišliju T. Ž. i Svrljižanina I. D. sa po deset čekova koje je predao svom poznaniku D. M. umesto duga od 100.000 dinara lažući ga da su mu ih dali prijatelji koji žele da mu pomognu. D. M. ih je upotrebio za kupovinu nameštaja, a nesrećni ljudi su se frapirali kada su čekovi stigli na naplatu.

Druga milionska pljačka niških banaka, Foto-ilustarcija: Tanjug/Danilo Peternek

BIO NA LETOVANJU KAD JE PLJAČKA OTKRIVENA

Interesantno je da se u vreme kada je pljačka otkrivena Aleksandar bezbrižno provodio na letovanju. Utvrđeni manjak tada je iznosio samo 40.000 evra, a tokom dve godine, koliko je istraga trajala ustanovljeno je da je krađa šestostruko veća. Banka je klijente u potpunosti obeštetila, a štetu će od bivšeg službenika pokušati da naplati preko suda. AIK Banka koju je Miloš Krivokapić takođe opljačkao, a novac prokockao, nije uspela da nadoknadi ni dinar, jer je njen bivši službenik kazao da nema para.

Niško tužilaštvo optužilo je i Aleksandrovog prijatelja Zorana S. jer mu je omogućio da koristi njegov dinarski račun na koji je blagajnik sa tekućeg računa Ž. K. izvršio bezgotovinski prenos 350.000 dinara, pa je na osnovu lažnog isplatnog naloga podigao 235.000 dinara, a svog prijatelja častio ostatkom od 115.000 dinara.

VIDEO: Srbi krali nakit u Mađarskoj pa pali u ruke policiji

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • He

    16. avgust 2018 | 23:28

    A kad banka krade ..o tome se nepise ....lopovi i jedni i drugi ....a ja posle bankarskog haosa u Srbiji nemogu da verujem da jos neko ostavlja pare kod njih na cuvanje .!

  • Miki

    17. avgust 2018 | 06:45

    I dobio tri i po godine za to a uzeo pola miliona, hocu i ja

  • Nislija

    16. avgust 2018 | 23:36

    Meni skinuli mrtvi ladni 200eur sa deviznog racuna pa me jos pravili ludim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA