≫ 

Najveći rizik u bankama, igrama na sreću i građevini: Od početka godine 11 krivičnih prijava zbog pranja novca

Kao najrizičnije grane za pranje novca su građevinski sektor, banke i organizacije igara na sreću

  • 0

Za prvih osam meseci ove godine podneto je 11 krivičnih prijava za 21 krivično delo pranja novca, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar je u Privrednoj komori Srbije zajedno sa predsednikom Komore Markom Čadežom prisustvovao predstavljanju dokumenta o proceni rizika od pranja novca i finansiranju terorizma, gde je istakao da je Srbija uskladila svoje standarde sa međunarodnim standardima u borbi protiv pranja novca.

Ekonomski uticaj Vučićeve posete Kosovu: Otvoren biznis forum, najavljene brojne investicije, prisutno 100 kompanija i više od 500 posetilaca (FOTO)

- Danas predstavljamo dokument koji je pokazao da je Srbija ne samo posvećena i voljna da se bori protiv pranja novca i potencijalnog finansiranja terorizma, već da je spremna da u tu borbu uključi i privatni sektor - rekao je Stefanović.

On je istakao da je u interesu države da naša zemlja bude prepoznata kao zemlja u kojoj se ne može "prati nikakv prljav novac".

Ministar je zahvalio predstavnicima Ministarstva pravde, MUP-a, Ministarstvu finansija, NBS, privrednicima, advokatima koji su se potrudili da normativni okvir sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma bude unapređen donošenjem sedam zakona, kao i velikim brojem podzakonskih akata.

Marko Čadež i Nebojša Stefanović Foto: mup.gov.rs

Tim dokumentom, kaže Stefanović, definisane su grane koje su najrizičnije za potencijalno pranje novca, a među njima su građevinski sektor, naročito tamo gde su kao investitor navedena fizička lica, banke i organizacije igara na sreću.

- Na osnovu metodologije Svetske banke želeli smo da donesmo novu procenu rizika koju niko ne može da ospori. Ovaj dokument predstavlja objektivnost, stručnost i ideju vodilju kako da naš okvir unapredimo dalje -  istakao je Stefanović.

Čadež je ukazao da Srbija u borbi sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma mnogo napredovala, a da je zasluga što je u donošenju dokumenta o Proceni sprečavanja pranja novca bio uključen i privatni sektor.

VIDEO: Hapšenje zbog pranja novca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA