Presuda za nesreću u Sićevu: Usmrtili putara - dobili nanogice!

Jovica Krstić (64) i Vladimir Rakić (45) osuđeni su na godinu dana zatvora uz primenu elektronskog nadzora jer su 1. jula 2010. godine usmrtili Radmila Radosavljevića (48)

  • 9

Piroćanac Jovica Krstić (64) i Nišlija Vladimir Rakić (45) osuđeni su prvostepeno na godinu dana zatvora uz primenu elektronskog nadzora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, jer su 1. jula 2010. godine na radnom mestu usmrtili Radmila Radosavljevića (48) radnika preduzeća "Signalizacija".

Majka i kćerka iz Sjenice na zidovima ispisale poslednju poruku, pa prerezale vene: "Sad je smešno, ali neće biti kad vas stigne kletva"

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, oba vozača prekoračila su dozvoljenu brzinu kretanja koja je zbog radova na putu bila ograničena na 20 kilometara na čas. Vladimir Krstić koji se "škodom fabijom" kretao iz pravca Niša ka Pirotu vozio je brzinom od najmanje 30 kilometara na čas, zbog čega nije na vreme ugledao putara koji je stajao na sredini kolovoza i signalnim zastavicama naizmenično propuštao vozila.

Radmilo Radosavljević, Foto: Telegraf

Videvši da se Krstić neće zaustaviti, Radmilo je pokušao da ga izbegne tako što je zakoračio na suprotnu kolovoznu traku kojom se kretao Vladimir Rakić upravljajući autobusom "Setro S213" i to brzinom od 50 kilometara na čas koji ga je udario levim farom.

POVREDE GLAVE, GRUDNOG KOŠA, STOMAKA, KARLICE

Usled tog udarca, putar koji je zadobio teške povrede glave, grudnog koša, trbuha i karlice odbačen je pred vozilo koje je hteo da izbegne, a ono ga je dokusurilo.

Kako se navodi u sudskoj odluci, prilikom odmeravanja kazne ustanovljeno je da na strani nijednog optuženog nema otežavajućih okolnosti uključujući i to da nijedan od njih nije bio pod dejstvom alkohola, a da ima osnova za ublažavanje krivične sankcije jer ranije nisu osuđivani i obojica su porodični ljudi. Takođe, uzeto je u obzir da je i putar neoprezno zakoračio na suprotnu kolovoznu traku ne proverivši da li mu s leđa nailazi vozilo.

Supruga poginulog putara, Foto: Telegraf

NEGIRALI ODGOVORNOST

Obojica vozača negirala su odgovornost za smrt radnika putarskog preduzeća. Vozač autobusa je tvrdio da je pokušavao da izbegne Rakićevo vozilo koje je prešlo na njegovu stranu, zbog čega je prestao da prati kretanje putara sve dok ga nije udario. Rakić je sa svoje strane isticao da je usporio kako je bilo propisano, ali da je putar prešao na suprotnu stranu kada ga je udario autobus i bacio pred njegov auto.

Radmilova udovica Suzana Momirović Radosavljević kaže da je zadovoljna što su posle osam godina krivci za njegovu smrt oglašeni krivim, ali dodaje da je kazna koju su dobili sramotna.

- Osam godina je trajala agonija naše porodice, bilo je toliko odlaganja, bespotrebnog odugovlačenja da bi najzad ta dvojica ljudi dobili najmanju moguću kaznu. S obzirom na to šta se dešavalo, mogu samo da kažem nek im je na čast – rekla je supruga stradalog putara.

VIDEO: Uhapšen čovek osumnjičen za ubistvo

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vozač

    19. septembar 2018 | 22:32

    treba uzeti sve okolnosti u obzir, niko ne zeli nekog namerno da zgazi, naj teže je što je radnik stradao,proglašeni su krivim a što je sud odredio takve kazne to je već drugo, ne treba njima veća kazna što nose nekog na duši, većina su od vas vozači zato razmislite kako vi vozite u datim okolnostima pa onda komentarišite

  • Nebojša

    19. septembar 2018 | 21:42

    Verujte mi Osnovni sudovi tj sudije tih sudova NE SMEJU DA DAJU JAČE KAZNE jer sve na Apelacionom pada. Onda sudije dobijaju minuse i smatra im se losim suđenjem i zato daju 1 do 2 godine maksimalno za 1 ili 2 zrtve. Problem je u apelaciji

  • vulkanizer

    19. septembar 2018 | 21:26

    Stvarno nema smisla, bruka i sramota, i za ovakve presude neko prima platu od par stotina eura, i pitajte se i dalje zasto idlazimo iz Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA