Otmice dece u Srbiji su veoma retke, ali se svaki slučaj sa posebnom pažnjom procenjuje (VIDEO)

- Važno je praviti razliku između bežanja od kuće zbog neslaganja sa roditeljima, zbog loših ocena, ljubavi i krivičnog dela otmice - rekla je državna sekretarka MUP-a

  • 0

Pripadnici policije postupaju odmah i hitno u svim slučajevima nestanka dece, izjavila je danas Biljana Popović Ivković, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novi jezivi izazov kruži internetom: Deca nestaju na 48 sati, roditelji sve očajniji, ne mogu da se izbore sa tim

- Međutim, važno je praviti razliku između bežanja od kuće zbog neslaganja sa roditeljima, starateljima, zbog loših ocena, ljubavi, bežanja iz socijalnih ustanova i krivičnog dela otmice. U javnosti se često na pogrešan način to interpretira i tako stvara potpuno lažna slika, pa često imamo naslove kako je nestalo više stotina dece - rekla je Popović Ivković.

Biljana Popović Ivković, Foto: MUP Srbije

Kako je pojasnila, ako govorimo o potencijalnom krivičnom delu, policija u saradnji sa tužilaštvom, odmah preduzima sve hitne mere koje joj stoje na raspolaganju.

- Često uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljujemo fotografiju nestalog deteta i koristimo sva raspoloživa sredstva javnog informisanja, kao i socijalnih mreža. Mi imamo, takoreći, naš "Amber Alert". Važno je napomenuti da su u Srbiji otmice dece veoma, veoma retke, ali se svi slučajevi sa posebnom pažnjom procenjuju, kako bi se utvrdio neposredni rizik - istakla je Popović Ivković.

Ona je dodala i da je "Amber Alert" neprofitna organizacija koja okuplja oko 20 evropskih zemalja.

Popović Ivković: Srbija ima svoj "Amber Alert", Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Članice Evropske unije, tačnije Slovenija, Austrija, Hrvatska i Mađarska nisu u toj organizaciji, kao ni 70 odsto zemalja u svetu. MUP Srbije naravno razmatra mogućnost uvođenja "Amber Alert sistema", rukovodeći se, pre svega, našim zakonodavstvom i vodeći računa o zaštiti ličnosti i privatnosti. Taj sistem podrazumeva da građani budu dodatna pomoć policiji u pronalaženju otetog maloletnika. Mi to već činimo, kao što rekoh, u situacijama kada procenimo da je to neophodno. Uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljuje se fotografija maloletne osobe i svi detalji koji bi pomogli u efikasnom pronalaženju deteta - rekla je Popović Ivković.

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA