Joca Amsterdam tuži državu i traži 60 miliona dinara zbog duševnih bolova, povređenog ugleda i časti

On je bio uhapšen 27. aprila 2009. godine i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godine

  • 7

Sreten Jocić, poznat i kao Joca Amsterdam tužio je državu Srbiju zbog nezakonitog boravka u pritvoru tri i po godine zbog slučaja "Pukanić", a odštetnim zahtevom za naknadu nematerijalne štete traži 60 miliona dinara

Nakon neuspelih pregovora sa Ministarstvom pravde za odštetu zbog neosnovanog lišenja slobode, Jocić je podneo tužbu parničnom odeljenju Višeg suda u Beogradu u februaru 2017. godine, a pred kojim je juče održana prva glavna rasprava u tom postupku.

Joca Amsterdam teško podneo vest o očevoj smrti: Ipak ne dolazi na njegovu sahranu

Raspravi je prisustvovao i Jocić koji je priveden sudu u Timočkoj ulici iz požarevačkog zatvora Zabela gde služi kaznu od 13 i po godina zatvora, na koju je osuđen zbog podsretakavanja na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine na Olimpu kada je nastradalo više ljudi.

Jocić tužbenim zahtevom traži naknadu nematerijalne šte zbog, kako se navodi u tužbi, u koju je Tanjug imao uvid, "kao posledicu neosnovanog lišenja slobode i neosnovanog i nepotrebno dugog vođenja sudskog postupka pretrpeo duševne bolove, jer su mu bili povređeni ugled, čat i sloboda i prava ličnosti". Sledeće ročište još nije zakazano.

Joca Amsterdam, Printskrin: B92

Jocić je 2015. godine pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu, kada je poginuo i njegov saradnik Niko Franić. Zbog tog dela je bio uhapšen 27. aprila 2009. godine i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godine, nakon čega je prebačen u zatvor na izdržavanje kazne za ubistvo Marjanovića.

Jocić je takođe preko svojih advokata predlgao da mu se vreme koje je neosnovano proveo u pritvoru zbog Pukanića uračuna u zatvorsku kaznu bez isplate odštete, ali srpski zakon ne predviđa tu mogućnost - da se pritvor za jedno krivično delo uračuna u kaznu za drugo krivično delo. Jociću ta kazna zbog ubistva

Marjanovića umanjena Zakonom o amnestiji 2012. godine za jednu četvrtinu, pošto je prvobitno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora za ubistvo od 15 godina.

Od početka procesa za ubistvo Pukanića, Jocić je negirao krivicu i bilo kakvu vezu sa Pukanićevim ubistvom, a na suđenju je u više navrata tvrdio da su mu te optužbe namestile albanska, crnogorska i hrvatska mafija.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu iz 2015. godine sa Jocića su skinute sumnje da je organizovao ubistvo Pukanića po nalogu N. N. lica koje mu je za to platilo milion i po evra, a da je motiv ubistva bilo koristoljublje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrAgan

    27. septembar 2018 | 15:57

    Naravno da treba obestetiti covjeka ali ne iz budzeta nego otvoriti istragu ko ga je uhapsio, ko je odobrio, ko je odredio pritvor i prodati njihovu imovimu te tim param isplatiti Jocica.Svako od nas ko radi moze da napravi neku stetu ali tu stetu poslodavcu mora i da namiri tako da ne vidim zasto likovi koji su bez dokaza zatvorili covjeka ne bi odgovarali.Sutra tako mogu ponovo zatvoriti bilo koga.

  • Lugano

    27. septembar 2018 | 15:38

    Ako je bez potrebe i dokaza bio toliko u pritvoru neka mu država isplati,pa kad hapsi da ima razloga za hapšenje,neka javni tužilac radi svoj posao kako treba.

  • Milan

    27. septembar 2018 | 16:17

    I treba da tuzi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA