Ispovest oca devojčice koja je iznenada preminula u vršačkoj bolnici: "Optužili su nas da smo rođenu decu otrovali, a mi ih volimo više od svega"

Milica Bogdan sahranjena je danas na groblju u rodnom selu

  • 14

"Žena ne radi, a ja se snalazim. Radim u polju, berem kukuruz, pecam ribu... Deca mi nisu gladna, ali jadna naša ćerkica je umrla" - ovako je kroz suze juče pričao Pavel Bogdan, otac male Milice, devetogodišnje devojčice iz sela Kajtasovo kod Bele Crkve, koja je zbog trovanja u nedelju preminula u bolnici u Vršcu.

"Tu je živeo moj dever. Imao je troje dece, svi su umrli u toj kući": Komšinica tvrdi da je mala Milica živela na ukletom imanju u Beloj Crkvi

Milica je kobnog dana preminula, a njena dva brata se i dalje nalaze u bolnici i lekari pokušavaju da utvrde od čega im je pozlilo.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Tužilaštvo u Pančevu naložilo je obdukciju pošto je, prema mišljenju lekara, devojčica umrla pod nerazjašnjenim okolnostima. Obdukcija treba da odgovori na pitanje da li je bilo trovanja ili je uzrok smrti zarazno oboljenje. Miličina braća su, na sreću, u dobrom stanju.

- Dečaci su primljeni u našu kliniku sa visokom temperaturom i bolovima u stomaku. Dijagnostičke procedure su u toku, a dečaci su trenutno stabilnog opšteg stanja - rekao je dr Siniša Dučić, direktor "Tiršove".

Milica Bogdan sahranjena je danas na groblju u rodnom selu.

Ova užasna tragedija zavila je celo selo u crno, a sa svećama i cvećem juče su se gotovo svi okupili ispred trošne kuće siromašne porodice Bogdan.

Neutešni roditelji preminule devojčice kažu da su najbolje što su mogli brinuli o svoje sedmoro dece i da ne znaju šta se dogodilo Milici.

- Svoju decu volimo i čuvamo ih najbolje što možemo u ovakvim uslovima - rekao je Pavel.

Devojčica je sahranjena danas Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop

U suzama, jedva izgovara.

- Ne verujemo da je nema. Još juče je trčala za loptom. Naša Milica bila je mezimica, naša jedina ćerka. Sada nam je ostalo šest sinova, a dvojica su u bolnici jer su se razboleli od tuge kada su čuli da im je sestra mrtva. Moja žena je van sebe. Kako će živeti bez svoje lepotice. Optužili su nas da smo rođenu decu otrovali, a mi ih volimo više od svega i pazimo koliko možemo - dodao je on.

Devojčica (10) preminula u vršačkoj bolnici nakon trovanja: Njena braća prebačena na dalje lečenje u Tiršovu

Ništa tog dana nije ukazivalo da će ovakva nesreća zadesiti ovo malo naselje. Mala Milica je, pričaju i komšije, igrala sa drugarima fudbal, bila srećna i vesela.

- Do juče sam je gledala svaki dan, vozila je bicikl... Živahna, zdrava kao dren! Njen deda mi je rekao da je Milica samo odjednom počela da povraća, dobila visoku temperaturu i eto... - nije smogla snage da završi rečenicu komšinica.

Milicina braća su u bolnici Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

A uslovi u kojima porodica Bogdan živi su teški - bez struje, septičke jame, sa vodom iz bunara. Majka Zorica nigde nije radila, bila je kod kuće sa decom, dok je otac Pavel svakodnevno išao u nadnicu, lovio ribu i brao kukuruz...

- Pišu da nismo pazili svoju decu, da su pojeli nešto pa se otrovali, pa nisu oni maloumni pa da jedu bilo šta sa ulice. Ne znamo šta se dogodilo sa Milicom, lekari valjda znaju. Rađena je obdukcija, a rezultati će biti za mesec dana - kroz suze dodaje otac i kaže da porodica živi od socijalne pomoći koja iznosi 22.000 dinara mesečno.

Komšije skupljale novac za sahranu

O tome koliko komšije imaju dobro mišljenje o ovoj porodici govori i to što je celo selo preko noći sakupilo novac ne bi li pomogli da Milica na onaj svet bude ispraćena kako dolikuje.

Bela Crkva Foto: Wikipedia/Aktron

- Imali su sedmoro dece, a bez struje, vode, kao u srednjem veku. Trebalo im je pomoći, svi smo znali koliko teško žive. Sada smo svi iz sela skupili pare da im damo, da im se nađe. Dobri ljudi vole svoju decu, koja su divno vaspitana - rekla je jedna od komšinica.

Centar za socijalni rad: Oni su pravi primer kako treba brinuti o deci

Dragan Popović, direktor Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi, rekao je za "Blic" da porodica Bogdan već godinama koristi socijalnu pomoć. No, i pored teške materijalne situacije, Pavel i Zorica su, priča Popović, pravi primer kako se treba starati o deci.

- Naši stručni radnici su ih često obilazili, pre svega psiholozi i socijalni radnici. U junu je bila opservacija porodice. Deca idu redovno u školu, druže se sa svom decom... Milica se dan pre smrti igrala sa nekolicinom svojih drugara, posećivali su se - kaže Popović.

Nikada nije bilo prijave ni za nasilje u porodici, niti za vršnjačko nasilje, istakao je direktor CZSR.

- Ta deca su od učitelja označavana kao društvena, kulturna, što se ne dešava baš često kada su u pitanju korisnici socijalne pomoći. Otac je vredan čovek, stalno ide u nadnicu, a stariji sinovi mu, kada ne idu u školu, pomažu. Imaju malo živine, dve, tri koze... Ta deca u školi imaju užinu, dva, tri puta godišnje dobijaju pakete pomoći od Crvenog krsta - priča Popović.

Milica Bogdan (9) iz sela Kajtasovo kod Bele Crkve preminula je u nedelju, 23. septembra, u vršačkoj bolnici, dok su njena dva brata, sa simptomima sličnim trovanju, prebačena u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj i nisu životno ugroženi.

Neuhranjeni stigli u bolnicu

Prema nezvaničnim saznanjima ovog lista, dvojica dečaka koji su dovezeni u Tiršovu su veoma neuhranjeni, a bila je zapuštena i njihova lična higijena. Nakon prijavljenog slučaja, epidemiolozi su posetili ovu porodicu i potvrdili da deca žive u nehigijenskim uslovima. O celom slučaju su, pored Centra za socijalni rad, obavešteni Ministarstvo zdravlja, Zavod za javno zdravlje Pančevo i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

(Telegraf.rs/ Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    27. septembar 2018 | 22:56

    Zašto su bili bez struje ako su svi znali da imaju sedmoro dece.Šiptari na jugu ne plaćaju struju i nikom ništa,a mi našu sirotinju još više guramo u očaj umesto da im pomognemo

  • Lols

    27. septembar 2018 | 23:11

    Tuga velika.. Nikako mi nije jasno sta radi i cemu sluzi taj centar za socijalni rad?????Po jako cestim primerima vidimo da taj centar sem sto globi drzavni budzet ama bas drugo NISTA ne radi..Ovaj direktor jos se sprda sa ovom nesrecnom porodicom,dobijali pakete a dozvolili da roditelji sa sedmoro dece zive bez struje septicke....ja nemam reci,iako me vise nista ne iznenadjuje..DRZAVO ili ugasi centar za socijalno ili HITNO REAGUJ,da se ovo ne ponovi vise nikad..da svaka opstina obidje svaku socijalno ugrozenu porodicu pa neka je i u najdaljem selu,i da se reaguje onako kako treba,a ne sa nekim paketima koje im daju..sramota,svu krivicu i odgovornost snosi centar za socijalno.

  • LjS

    27. septembar 2018 | 22:31

    Ko je lud da truje svoju decu i ko je lud da kaze da neko truje svoju decu. Ovo je strasno cini mi se da u poslednje vreme samo citam vesti da nam stradaju deca. Svaki put mi se sledi krv u zilama. Sacuvaj nas Boze i daj snage ovim ljudima da nastave. Ovo je neizdrzivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA